Розопроизводители се вдигат на бунт заради ниски изкупни цени

0
5905

Розопроизводителите от Стрелча готвят протест срещу ниските изкупни цени на маслодайната роза, които тази година тръгнаха от 2,20 лв. и 2,50 лв. Те подозират изкупвателните фирми за картел в розопроизводството и по този повод кметът на средногорската община Стойно Чачов поиска от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева съдействие за разрешаването на този наболял проблем.

Парламентарната шефка се ангажира другата сряда въпросът да бъде обсъден на заседание на комисията по земеделие в Народното събрание, за да може производителите на рози да получат адекватни на качеството на реколтата изкупни цени.

В качеството си на кмет, но и в качеството си на представител на семейство с дългогодишни традиции в розопроизводството аз съм силно обезпокоен, че липсата на ясни правила и липсата на гарантирани минимални изкупни цени на розовия цвят могат да имат изключително тежки, пагубни последици за Стрелча и региона, коментира кметът на общината Стойно Чачов, който е изпратил писма във връзка с проблема до председателя на Комисията по земеделие и храните в Народното събрание г-жа Десислава Танева и до председателя на Комисията за защита на конкуренцията г-жа Юлия Ненкова.

Към това искане ще се присъедини и кметът на Брацигово – Петко Петков, който също е изслушал оплаквания на розопроизводителите и те са недоволни от това, че към момента розовият цвят в града се изкупува по 2.50 лв. Розоберачите искат по лев на набран килограм, а разходите за пръскане и обработка на розите надхвърлят оставащия лев и половина.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук