Росен Георгиев: В условията на пандемия, България не се управлява добре, няма грижа за хората

0
250

Г-н Георгиев, повече от година светът живее в условията на КОВИД-пандемията. Битката със заразата се оказа по-трудна и продължителна, отколкото се очакваше. Каква е Вашата преценка за начина по който се справя нашата страна?

Да, ситуацията не е никак лека. Стана ясно, че човечеството е изправено пред нещо съвършено ново и непознато. В търсене на решения, станахме свидетели в международен мащаб на обединени усилия на правителства и световни организации, както и на различни подходи в управлението на отделните държави.

Но според мен, в условията на пандемия, България не се управлява добре. Без да подценявам сложността и динамиката на ситуацията, постоянното отваряне и затваряне на бизнеси, постоянното въвеждане и разхлабване на различни мерки, скъпите PSR–тестове, хаосът с ваксините, закъснялата и слаба подкрепа за бизнеса и хората от страна на държавата, говорят само за едно – нивото на управление е отчайващо ниско. Управляващите не са на нивото на това сложно време.

Всяко добро управление означава умения за анализ на вътрешната и външната среда, на опасностите и реалните възможности да бъдат преодолени или поне ограничени. Успешното управление планира прецизно, не се ограничава във времето до тази вечер, утре или в други ден, а поглежда и по-напред – година, две, пет, десет. Отговорното управление не загърбва демонстративно и самонадеяно най-добрите експерти, а разчита на тях, търси и споделя опита на другите в света. Всеки един от нас вижда колко далече от всичко това са нашите управници и всеки българин носи последствията.

От неуместните решения на политиците страдат лекарите и всички здравни работници, на чийто висок професионализъм и морал сме свидетели. Вижте какво още се случва с образованието на нашите деца, с културата и туризма, с ресторантьорите и хотелиерите, колко хора загубиха не само работа, прехрана и перспектива за бъдещето на семействата си, но и живота си!

Вие сам подчертавате, че ситуацията е непозната и трудна. Какво според Вас можеше и може да се направи по-добре?

Нужни са обмислени и балансирани решения, а не безразборни действия. Нужно е ясно, открито и отговорно да се говори на хората. Те да бъдат вярно и добре информирани, да им се дава подкрепа и кураж. Ето тези дни Европейската комисия обяви, че редица държави, сред тях и България, са се отказали от възможността да запишат полагащите им се квоти ваксини, а освободените бройки са били взети от други държави. Научихме го от Европейската комисия, а не от нашите управници. Те така и не опитаха поне да обяснят защо са го направили. Както и факта, че са поръчали най-голямото количество ваксини от „Astra Zeneca“. Знаете, тяхното използване временно бе спряно, заради смъртни случаи след поставянето им в 13 държави, в това число и в България. Имунизацията с тази ваксината е разрешена отново, но остана страхът у хората и сривът в процеса на ваксинацията. Провалът е факт. Ще се окаже, че напразно като държава сме похарчили толкова много пари за споменатата конкретна ваксина, а ще трябва да се плаща и още за поредната, с която ще се спасява положението. Това е конкретен пример за лобиране и за нарушен обществения интерес, за безхаберно пилеене на парите на нас данъкоплатците. И то в тежката обстановка на пандемията.

Г-н Георгиев, НФСБ е партия с характер. В изминалите години показа, че изпълнява обещанията си. Да поговорим за част от сегашните предизборни ангажименти – здравеопазване без доплащане и безплатни лекарства за някои социални групи. Пояснете, как може да бъде постигнато?

Ние от патриотичната коалиции „ВОЛЯ – НФСБ“ сме готови да работим за укрепването на здравната система. Смятаме, че това е важно, а и всички сме свидетели на натиска, на който бе подложена по време на втората вълна в края на миналата година, виждаме и сега при третата вълна, болниците отново са препълнени. Пандемията изведе на преден план тежките въпроси за недостига на кадри, за това как младите лекари да остават да работят в България, да имат на разположение съвременна техника и трудът им да бъде ценен. Здравната реформа включва още много въпроси, свързани с развитието на здравните услуги и здравните заведения, тяхното финансиране и управление. От силен тласък се нуждае електронното здравеопазване, за да бъде изградена здравната информационна система, лекарите, болниците и аптеките да бъдат свързани и да могат да обменят информация и електронни рецепти. Смело може да се каже, че така реално ще бъдат спасявани човешки животи и качеството на диагностицирането ще се повиши. Ние имаме ясното разбиране, че:

  • в центъра на тази реформа са хората, тяхното здраве и възможността да получават качествени и навременни здравни грижи;
  • ще изградим здравеопазване без доплащане;
  • наш предизборен ангажимент е и осигуряване на безплатни лекарства за пенсионери над 65 години и на ученици до 18 години.

НФСБ и ВОЛЯ сме за икономически патриотизъм, който минава както през подкрепата на предприемчивия българин, на малкия и среден бизнес, така и през повишаване на доходите на хората. Имаме и други конкретни работещи предложения в тази посока. Освен това, смятаме, че трябва да се преразгледа механизма за компенсация на засегнатите от пандемията, за да стане по-гъвкав и справедлив, подкрепата – бърза, навременна и достатъчна.

НФСБ има опит да решава сериозни, трудни и важни за цялото общество въпроси. Показа го с работата си в досегашното Народно събрание, решени сме да го докажем и в новия парламент. Можем да сме полезни на обществото в борбата с картелите на горивата и телекомуникациите, готови сме да продължим безкомпромисната битка с престъпността. Защото всеки трябва да носи отговорност за делата си. Ще работя, със цялата сила на закона, своята отговорност да понесат тези, които съсипват живота ни и държавата.

#ГласувайтеМиЗадачи с номер 24 от интегралната бюлетина и преференция 104.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук