Росен Христов: за оръжията, престъпността и… (СНИМКИ)

0
1424

Топстрелецът в САЩ Росен Христов направи сензационни разкрития пред в. „ШОУ“

Там, където носенето им е забранено, има висок процент престъпност – доказано е, категоричен е той

Росен Христов е многократен републикански шампион по динамична стрелба с пистолет и карабина. Той е сертифициран инструктор по стрелкова подготовка с огнестрелни оръжия, специалист по тактическа карабина. Експерт е по високорисков ескорт в горещи точки. За да тренира мерника си, Росен Христов прави около 4000 изстрела на месец. Работил е 7 години към “Дипломатическа сигурност” на американското посолство в София. Университетското му образование е “Компютърна графика и мултимедия”. Бил е и инструктор в Близкия изток по стрелкова подготовка на специализирани отряди и антитерористична дейност.

– Росене, тези дни мъж бе прострелян и загина по време на празненство. Това пак поставя въпроса кой, как и кога трябва да носи оръжие?  Ти имаш ли оръжие с теб в момента?

– Абсолютно винаги нося оръжие, абсолютно винаги! Това е,  защото не се знае кога ще ми потрябва. Да се надяваме, че никога, тогава ще съм най-щастлив. Но трябва да съм подготвен. За какво са ми иначе уменията, ако в даден момент аз не мога да спася нечий живот.

– Как ти изглежда възможността в България хората да носят свободно оръжие?

– Просто трябва гражданите да разберат, че  това е отговорност и оръжието е за самозащита и за защита на живота на другите. Това е главното предназначение на огнестрелното оръжие, а не да се показваме колко сме мъже….Има такава тенденция у нас. Докато в чужбина, когато имаш едно умение, винаги се набляга на позитивните неща, които те дърпат напред. И това се прилага във всяка сфера на живота.

– Отвъд Океана като че ли не приемат оръжието много насериозно?

– В щата Невада с шофьорска  книжка за половин час можеш да си вземеш разрешително за оръжие без никакъв проблем. В Юта пък е още по-либерално – няма никаква регистрация. Пушка и пистолет можеш да си купиш щом прецениш, че са ти необходими. Условието е да не си подвеждан под съдебна отговорност, да нямаш някакви психически отклонения. Това се проверява.

Единият от инструктурите, с който започнах да работя, е 20-годишният Браян Нелсън, който е в Топ 5 на стрелците на Америка. Започнал е да стреля, когато е бил на 4 години! Тази легенда , че огнестрелното оръжие е много страшно ….не ми допада. Едно оръжие няма душа! И да го оставиш напълно заредено няма да се случи нищо, ако не го хване някой лош човек. В Европа медиите наблягат на това как огнестрелните оръжия са много опасни.  Статистиката показва, че инциденти с огнестрелно оръжие са много по-малко от всякакви други автомобилни катастрофи и  убийства и наранявания с хладни оръжия. Не се набляга на това колко животи са спасили огнестрелните оръжия, защото превенцията върши изключително много работа. Там, където носенето на оръжие е забранено, има висок процент престъпност. Това е доказано.

Хубаво е да има все пак по-голяма селективност и да се правят тестове за безопасно боравене например всяка година или на две години. Гражданинът, който притежава огнестрелно оръжие, да покаже, че той спазва мерките за безопасност, адекватно и отговорно борави с него. Защото притежаването на огнестрелно оръжие е отговорност. В Париж това, което се случи – тази касапница, двама човека да стрелят като по агнета към повече от 100 души… Ако е имало поне един или двама, които притежават законно оръжие този инцидент щеше да се прекрати още в първите 30 секунди. Добре, нека ограничим оръжията за лошите да не ги взимат, но не мисля, че някой оръжеен магазин във Франция продава автоматичен АК 35… Има една абсолютна истина – лошите не се интересуват от закони и всичките оръжия, с които извършват престъпления, ги взимат от черния пазар. Дезинформацията е процес в медиите, който тече от години.

– Как попадна в Съединените щати?

– Отидох с една-единствена цел да се развивам в стрелбата. И понеже там е меката на всякакви практически спортове, свързани със стрелба, пък и не само избрах Америка… Там са най-добрите инструктури по самозащита, специална тактика и т.н.

– С какъв статут отиде отвъд Океана?

– Спечелих зелена карта. Първата ми работа беше на едно стрелбище в Лас Вегас. То беше най-вече за туристи с комерсиална цел. Започнах да се състезавам още от втората седмица. Станах член на асоциацията по практическа стрелба.  Всеки уикенд има състезания в различни градове. На първия турнир станах втори и всички бяха много учудени.  Пистолетът взех назаем, защото още не притежавах свой.

–  Защо не си взе твоите оръжия от  България?

– Щеше да е много сложно и скъпо да изкарам документите.

– Как избра щата, в който да живееш в Съединените щати?

– Живея в щата Юта. Защото това е домашната база на едни от най-профилираните и доказалите се в САЩ стрелкови академии – “Тактикъл перформънт център”. Собственик на стрелбището е една от легендите в динамичната стрелба Рон Айвъри. Имам огромното удоволствие в момента да работим заедно, аз съм инструктор в академията.

– Имал ли си трудни месеци, когато отиде отвъд Океана?

– Да, особено в началото. Един приятел, бивш пехотинец, с който се познаваме доста отдавна, ми стана гарант. Той е американец и в момента развива сроден бизнес, пак с обучение за оцеляване…Добре му върви. Трябва малко да се натисне педалът в САЩ, за да може да разберат, че притежаваш умения, които надхвърлят средното ниво. Трябва да си активен, иначе ако оставиш нещата и чакаш някой да те забележи, не става.

– За колко време пък постигна топнивото  „Гранд мастър”?

– „Гранд мастър” станах преди няколко месеца благодарение на Рон Айвъри и на неговата методика и обучение. Това е най-високото ниво и на тези стрелци се гледа с много голям респект в стрелковите среди. В дивизията, в която аз се състезавам в Щатите, сме над 100 човека и само двама сме „Гранд мастър”. Титлата показва точност и бързина. Последното упражнение, което покрих, бяха три мишени на разстояние 7 метра, на 2 метра дистанция една от друга. От кобур по сигнал трябва да се извади оръжието и да се изстрелят по два изстрела във всяка една от мишените, като трябва да се уцели централната зона, която е доста малка – с размер от 15 сантиметра. Това трябва да се случи за 2 секунди. Във второто упражнение стоиш с гръб към мишените, трябва да се обърнеш, да извадиш оръжието от кобура и да направиш същите изстрели. Общо това трябва да се случи за 4 секунди и половина, заедно с първото упражнение и всичките попадения да са в централната зона. Две секунди за 6 изстрела с вадене от кобур….Това упражнение беше само едно от стъпалата към мечтаната титла. Бях си казал, че до средата на годината ще стана „Гранд мастър” и се радвам, че го изпълних. Титлата се равнява на нещо като в каратето на 8-9-и дан. На такива хора се обръща повече внимание, имат повече спонсори и може да се каже, че съм в топа на динамичните стрелци в света. Когато си на турнири, те слагат в елитните складове, омешваш се вече с големите.

– Извършват ли топстрелци като теб “специални държавни задачи” в Съединените щати?

– Взима се под внимание умението, естествено. Има тенденция правоохранителните организации и агенции, включително и армейски подразделения да взимат инструктури, които да обучават техните служители чисто технически на тези умения. Защото просто агентите разбират, че такива специалисти са с най-високите умения и искат да си сверят часовниците. Ние пътуваме, обучаваме в Канада, обучаваме и SWAT екипи и е голямо удоволствие и приключение.

– Как изглежда нивото на стрелците в България и в Съединените щати?

– Има липса на ресурси, но имаме много качествени момчета, изкючително ентусиазирани, които работят сами. Най-малкото трябва да има разбиране и да не им се пречи. Рон Айвъри хареса някои стрелци, има изключителни професионалисти в България. Имат адекватна подготовка, мерките за сигурност са на голямо ниво. Просто ресурси….това е! Идеята ни е да идваме всяка година или да се създаде нещо като представителство тук да се обучават европейски сили за сигурност, най-вече да сме полезни на нашите служби за сигурност.

– Когато в САЩ стане  престъпление, търсят ли специалисти като вас?

– Има си разследващи органи, те си провеждат разследването. Ние в повечето случаи участваме като консултанти по-скоро за дадена част как да се екипират, какво да се подобри по техните системи, за да могат да бъдат по-ефективни. Да са по-ефективни полицейските и военните екипи – по-бързи и по-точни.

–  Кое е най-мощното оръжие, с което си стрелял?

– “Стрела 10” – това е ракета “земя-въздух” и улучих целта.

– Как минава една твоя тренировка?

– Много важно при нас е да се правят сухи тренировки, защото така се тренира и бързина, зрение…Продължителността им е от 45 минути до час, час и половина и се провеждат всеки ден. Трябва да си сигурен само, че оръжието не е заредено. Такива тренировки човек може да си прави и вкъщи. Трябва всичките муниции да се сложени в друга стая, проверява се за всеки случай коя стена е трегерна… Дори да стане някой инцидент да е сигурно, че нищо опасно няма да стане. Три пъти седмично трябва да се ходи на стрелбище и да се тренира по мишена с 200-300 патрона. Общо за месец трябва да се събират около 4000 изстрела за добра бойна форма. Правя всичко по различни часове на деня, за да съм ефективен по всяко време.

Интервю на Живка Ангелова, Тампа, Флорида

Blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук