Румен Петков: Въпросът за регистрацията на партията на Местан е национален! Участието на турския посланик в създаването й е повече от вмешателство!

0
1490

Решението  да бъде изгонен турски дипломат – аташето по социалните въпроси в Генералното консулство на Турция в Бургас Угур  Емироглу, предизвика много коментари в обществото. Закъсняла или навременна е ли е реакцията на държавата? Потърсихме за коментар заместник-председателят на ПП  АБВ  Румен Петков.

Интервю на Петър  БОЙЧЕВ,ПИК

 Какво става в държавата, г-н Петков. Втори турски дипломат е отзован, български политик прави протурска партия и се появява навсякъде с турския посланик?

– Първият въпрос не е съвсем коректен, защото единия си го прибра турската държава. Той провеждаше политиката, която налага Турция във външно политически план. А това че ние сме разграден двор, е друга тема. Вторият вече беше обявен за персона нон грата. Той е работил като духовен служител в Бурса и тука проповядваше наволя. Трябва непремнно да се отбележи, че това стана само ден след като турският посланик абсолютно категорично и императивно обяви, че никой от турската мисия по никакъв начин не си е позволявал да се меси във вътрешните ни работи. Нашето външно министерство е длъжно да види каква е истината и де предприеме нужните действия. България трябва да покаже, че има гръбнак и воля да реализира политика на национална сигурност. И че има стремеж да отстоява националните си интереси. Че България може да се бори за своето самочувствие.

Втория въпрос – за партията – е вече национален – как ще подходят институциите към регистрацията на такава партия.

– Имате предвид партията на г-н Местан.

–  Да.

– Между другото той отново се появи в медиите, сниман рамо до рамо с турския посланик Гьокче. Както се казва, те вече не крията връзката си. Оправдавате ли такова поведение на български политик?

– Не съм следил редовно проявите им, но е абсолютно неприемливо представител на която и да е мисия да участва така активно в изграждането на една такава политическа структура. Това е повече от вмешателство. И аз продължавам да не разбирам поведението на нашето външно министерство. То се държи като наблюдател, от когото нищо не зависи. А следеното на този процес е пряко задължение на това ведомствмо.

– Казвате, че държавата трябва да има гръбнак. Създаването на парламентарна комисия, която да провери вмешателството на Турция и Русия във вътрешните ни работи, част от тази политика ли е?

– Създаването на такава комисия е грешка. Липсата на такава комисия не попречи един турски дипломат да бъде обявен за персона нон грата, нали? Създаването на комисия какво ще промени? Ще се фокусира вниманието само върху две държави. Не съм сигурен, че назоваването поименно на държави, които предстои да бъдат обследвани, е правилна стъпка в международните ни отношения. Ние имаме институции, имаме ДАНС, имаме военно-информационни служби, имаме външно министерство, имаме МВР – какво им пречи с всички инструменти, които им дава законът, да работят и сега?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук