Румен Петков нахока Кунева за антикорупционния закон и Бъчварова за закона за МВР

0
919

„?,5 месеца молим г-жа Меглена Кунева да ни предостави текст на антикорупционния закон, за да изготвим позицията си, но не получаваме нищо. Не можеш да тичаш по медиите със зоологически ентусиазъм и да се представяш за борец срещу корупцията, а текстовете на този закон да са апокрифна литература. Това е неадекватно“.Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков и допълни, че досега са получили само „две парчета“ от въпросния закон, по които ще трябва да изработят позиция. Според Петков това показва, че борбата срещу корупцията за някои хора е само медийна и на думи.

АБВ внася и промени в Изборния закон. От партията искат да има машинно гласуване поне за 5000 души още през тази година, а от догодина и във всички. Те предвиждат протокол с 1 подпис да се смята за недействителен. Както и обжалването да става в съответните административни съдилища, а не във Върховния административен съд.

Румен Петков отправи остри критики и към вътрешния министър Румяна Бъчварова за новия закон за МВР. Макар от партията да искат да подкрепят законопроекта, те „имат сериозни безпокойство“ по думите на Петков.

Те са свързани с липса на финансова обосновка на реформите в МВР, с отсъствието на точната бройка на служителите във ведомството, които ще минат във втора категория, както и с анализ на длъжностните характеристики на някои от цивилните служители, които има много по-сериозни функции от униформаните.

Петков обяви, че през последното тримесечие на 2015 г. са се пенсионирали 3000 души, над 2100 от които са младши инспектори, което означава, че тя нямат мотивация. И обобщи, че процесът на демотивация ще прерасне в процес на деморализация“. Като допълни, че в този закон не е регламентирана и синдикалната дейност в МВР.

Петков заяви, че на синдикатите преди 2 седмици е бил представен един законопроект, а сега на политиците – друг. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук