четвъртък, май 2, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред НС

Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред НС

0
11934

Отново протестират родители на деца с увреждания. Те издигнаха палатков лагер пред сградата на парламента в Деня на детето. Мотото на палатковия протест е: „Системата ни убива“.

Соцлидерът Корнелия Нинова излезе за разговаря с тях. Ще внесем законодателни предложения за хората с увреждания, подчерта тя. БСП е готова да започне промяна в политиките и смяна на философията за хората с увреждания. Те нямат нужда само от финансова помощ, а от цялостна промяна в оценката на ТЕЛК-овете, коментира Нинова.

В системата на ТЕЛК-овете е редно да се отдава значение не толкова на това колко процента не могат да работят хората с увреждания, а в какъв процент са работоспособни.

Нинова поясни, че целта е тези хора да могат да намерят работа. Ние действаме по нашите предложения и вероятно ще ги внесем до края на тази сесия, заяви лидерът на БСП.

Попитана за дарените от нея 600 лв. на деца сираци и дали си прави пиар за сметка на страданията на хората, Нинова подчерта, че си изпълнява обещанията. „Няма значение дали е 1 юни или 1 декември. Обещанието трябва да се изпълнява„, каза соцводачът. Имам вътрешната убеденост, че политиците трябва да се лишим от много привилегии, които имаме, допълни лидерът на БСП.

До 30 юни се очаква от Министерството на труда и социалната политика да представят концепция за закон социалните услуги.

По-рано през деня майка на дете с увреждания заяви пред БНР: „Всяко едно решение или обсъждане на проблемите бива спирано, бива протакано. Всичко това се случва с помощта на национално представените организации, които уж трябва да ни защитават, а реално ни се струва, че пречат„.

Държавата субсидира национално представените организации с 4.5 милиона лева годишно, за да се издържат, поясни майката на дете с увреждания.

„Те, така да се каже, работят за държавата, тъй като тя им плаща. И понеже това национално представителство съществува над 20 години – сами виждате, че няма никакъв смисъл от тях. Ние не се припознаваме с тях, защото нищо до момента не е променено за хората„, категорична е Ина Маринова – майка на дете с увреждания.Изображение 359806

Изображение 359811

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук