Руските въздушни удари са убили около 2000 цивилни в Сирия

0
1024

За шест месеца руските въздушни удари в Сирия са убили около 2000 цивилни при атаки срещу пазари, болници, училища и домове, пише британският вестник The Guardian, като се позовава на правозащитни групи и наблюдатели, които предупреждават, че изтеглянето на руските сили от страната може да не означава край на смъртните случаи.

Москва твърди, че извършва удари единствено срещу „терористи“, но близки на жертвите и опозиционните сили казват, че бомбардировачите са преминавали отвъд фронтовите линии в зони, които са далече от убежищата на „Ислямска държава“ или „Ал Кайда“.

Според източниците руските самолети са извършвали преднамерено удари по цивилни зони, за да всеят страх и да прочистят терена там, където правителствените войски планирали да напреднат. При ударите си водената от САЩ коалиция също е убивала цивилни, но се е придържала към по-стриктни правила.

„Всяка стратегическа полза от руската намеса е придобита на кървава цена за цивилните, а местните наблюдатели са обединени около мнението, че около 2000 или дори повече мирни граждани са загинали“, казва Крис Уудс – директор на мониторинговата организация Airwars.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук