Руслан Мъйнов проговорил български с коркова тапа

0
1434

Умението на Руслан Мъйнов да забавлява хората от театралната сцена и малкия екран, актьорът дължи на една… коркова тапа!

Благодарение на приспособленията за запушване на бутилки бесарабският българин научил почти перфектно езика ни. Но ето как се е стигнало до това…

Руслан Мъйнов пристига в България на 9 септември 1994 г., когато е на 17 години. Идва с ясната цел да стане актьор. Обаче има сериозни проблеми с българския език. В ролята на негов коректор се вживява колегата му Мариан Бачев, станал популярен покрай скечовете си в „Шоуто на Слави”. Блгодарение на дребния актьор Руслан стъпва на краката си и успява да се докаже на театралната сцена.

Мъйнов е роден в Измаил, Украйна, на 15 ноември 1976 г. Прекарва тийнейджърските си години извън пределите на България. Първите проблеми в живота му настъпват, когато

го приемат да учи в България

19_Mainov12.jpg
Малкият Руслан със семейството си и по-голямата си кака

До този момент той само си мислел, че може да говори български, тъй като в семейството му се говорело предимно на нашия език. „Оказа се обаче, че много съм се лъгал. Българският, който се говори в Бесарабия, се оказа много далеч от българския в България – архаичен, с много турцизми, които тук не се използват, с много думи, заети от руския и украинския език”, спомня си обичаният актьор и певец.

Имал се за дружелюбен тип, това се оказало голяма пречка – хем не могъл да общува нормално с хората, хем му пречело на следването. „Бях на път да изпадна в истинска депресия. Най-лошото беше, че бях сам, без нито един близък човек, който да ме разбере и да ми помогне”, с тъга си спомня още той.

Точно това обаче го мотивирало и решил да си помогне сам. Започнал редовно да посещава курсовете по български за чужденци във ВИТИЗ, а отделно ходил и на индивидуални уроци. Трябвало да преодолее акцента си. Най-трудно му било да се научи да казва твърдо „ъ”. За целта се упражнявал с коркова тапа –

слага я в устата и говори с нея

Това помага да разбереш къде точно стои езика при изговарянето на определени думи.

19_Mainov10.jpg
С Христо Гърбов в „Комиците”

„Трябваше доста да попълня речника си, който се оказа оскъден. Бях помолил колегите ми в курса да ме поправят на всяка сгрешена дума”, разказва Мъйнов. Сприятелил с Мариан Бачев, който по това време играел в театър „София”, но все още бил непопулярен за широката публика.

Именно той започнал да апострофира Руслан след всяка дума и му казвал правилния й изговор. С Бачев били заедно в класа на проф. Надежда Сейкова, където само Мариан имал търпението да го поправя непрекъснато.

Забележките заздравили връзката помежду им и за две години, с помощта на Бачев, Руслан успял да преодолее окончателно езиковия проблем.

„Все още не мога да произнасям на 100% правилно някои звуци, но това се забелязва само при много внимателно слушане”, смее се актьорът от „Комиците”.

Приятелството му с Бачев наистина било истинско и всяка Коледа Руслан прекарвал със семейството му. 19_Mainov19.jpg

За един Великден го водил в Измаил

След като славата ги задърпала обаче започвали лека-полека да се отчуждават, да нямат време за срещи. И тогава, и сега Бачев прекарва повече време със семейството си, докато Русла се разпокъсва с кариерата си на актьор, а в началото и на певец.

Сега Руслан намира препятствията, които среща в първите си години в България, за ползотворни. Това, че е бил сам и не е могъл да общува добре, му е помогнало да не си губи времето и да запретне ръкави в самоусъвършенстването си.

„Наблягах само на професията си. Вършех всичко с огромно удовлетворение.

Навлязох в работата, защото просто нямах никакво време за губене на други флангове. Сега имам близки приятели и ми тежи, че нямам време да се виждам с тях”, жалва се пухкавият актьор.


Има диплома за механик

Преди да влезе в НАТФИЗ, Руслан Мъйнов се обучавал в механотехникум. До осми клас е учил във „Вторая школа” – бивша румънска гимназия, която властта превърнала в съветско училище. Записал специалността ей така, за да има занаят.

Той е на принципа, че човек никога не знае какво ще му поднесе животът, затова е хубаво да умее нещо допълнително.

Никога не е бил отличник. Най-зле бил с математиката и химията. И до днес трудно помни числа и закони. От малък се изявява във всевъзможни театрални кръжоци, културномасови мероприятия. Това му носело и доста привилегии, тъй като всеки гледал с добро око на хората, занимаващи се с изкуство.

Красимир КРАСИМИРОВ,ШОУ

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук