САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Отварят вратите на Европредседателството (ВИЖТЕ КОГА И В КОЛКО)

0
7596

Националният дворец на културата – домът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, отваря врати за гражданите на 21 май! В Деня на отворените врати, организиран в партньорство с представителството на Европейската комисия в България, посетителите ще могат да научат повече за структурата и функциите на Съвета на Европейския съюз, неговите конфигурации, смисъла и работата на ротационното председателство, както и любопитни подробности около организацията на Българското председателство, проведените срещи и дипломатическите му успехи.

Гражданите ще влизат в групи между 25 и 30 души. Вратите отварят в 9:00 часа, като последната група ще влезе в 16:00 часа. Обиколките ще продължават по 45 минути и ще преминават през Зала 7, Зала 9 и емблематичната зала 3, където се провеждат срещите на политически лидери и експерти, част от календара на Българското председателство. Турът завършва във фоайето на НДК, където на разположение на гражданите ще има информационни материали на Българското председателство, Съвета на ЕС и Европейската комисия.

Броени дни след Срещата на върха ЕС – Западни Балкани посетителите ще могат да седнат в столовете на европейските лидери и за момент да стъпят в обувките на Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Себастиан Курц, Далия Грибаускайте, Тереза Мей, Марк Рюте или Бойко Борисов. 

Гостите ще могат да се включат и в знаковите за всяко председателство „семейни снимки“. В тях ще могат да участват всички желаещи. Снимките ще бъдат включени в галерия на сайта на Българското председателство, както подобава за всички събития на високо ниво. Събитието е публично и ако не желаете да бъдете снимани или снимките да се публикуват, информирайте изрично своя гид преди началото на обиколката.

Ще се радваме да споделите впечатленията си в снимки с хаштаговете #EU2018BG и #NDKOpenDoors във Фейсбук, Туитър и Инстаграм, а в края на деня ще съберем най-интересните от тях в албум на страницата на Българското председателство. 

Хората, които участват активно в мащабната организация, ще разкажат за нея от първо лице.  Гидове на групите ще бъдат служители на Министерството за Българското председателство, които могат да отговарят на въпроси и за организацията на историческата за България Среща на върха ЕС – Западни Балкани, която събра за първи път в София всички лидери от Европейския съюз и партньорите от Западните Балкани. Най-голямото събитие от Българското председателство беше посетено от рекордния брой от 800 български и чуждестранни журналисти.

По време на обиколката гражданите ще се запознаят и с някои от произведенията на изкуството, изработени специално за интериора на НДК, неизменна част от атмосферата на политическите срещи.

Гражданите, които дойдат още в на откриването в 9:00, ще чуят любопитни подробности лично от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова.

При влизане всички посетители ще преминават през проверка за сигурност, задължителна за всяко събитие от Българското председателство. За да преминете по-бързо, не носете остри и опасни предмети, багажи и храна. Гардеробът на Зала 1 ще бъде на разположение на посетителите на Деня на отворените врати.

За да се избегнат затруднения с намирането на места за паркиране, съветваме гражданите да идват пеша или с градския транспорт.

Очакваме ви в понеделник в 9:00 часа на вход А4 на Националния дворец на културата (това е входът откъм Пилоните с надпис „Делегати“)!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук