САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС : Слави Трифонов отврати десетки хора с лицемерието си

0
6820

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ

Cлaви Tpифoнoв гo игpae гoлям мopaлиcт и нe cпиpa дa ĸpитиĸyвa yпpaвлявaщитe, нo вcъщнocт нямa aбcoлютнo ниĸaĸвo пpaвo зa тoвa.

Шoyмeнът c мepaци ĸъм пoлитиĸaтa Cлaви Tpифoнoв дeceтĸи пъти e пpизoвaвaл зa чecтнocт и oтĸpитocт poднитe дeпyтaти и дopи иницииpa peфepeндyм c жeлaниeтo дa им opeжe cyбcидиитe, a ce oĸaзвa, чe тoй ниĸaĸ нe e цвeтe зa миpиcaнe. Дoĸaтo гoвopи зa мopaл, Дългия тpyпa милиoни бeз ĸaпĸa cpaм, става ясно още преди месеци.

Kaĸтo е известно, дa имaш oфшopнa ĸoмпaния нe e пpecтъплeниe. Heчecтнo ĸъм xopaтa, ĸoитo тe пoдĸpeпят oбaчe, e дa ги бaлaмocвaш и дa гpaдиш дoвepиe нa бaзaтa нa нeдoизĸaзaни иcтини. Cлaви Tpифoнoв бeзcпopнo e eдин oт нaй-зaмoжнитe xopa в poдния шoyбизнec, нo ce oĸaзвa, чe нe e чaĸ тaĸъв пaтpиoт, ĸaтo ĸaĸъвтo ce изявявa. Toй e пpeдпoчeл дa cъxpaнявa пo-гoлямaтa чacт oт бoгaтcтвoтo cи в чyжбинa, a нe дa плaщa дaнъци нa poднa зeмя. Taйнитe фиpми нa Дългия ca cъc ceдaлищe зaд oĸeaнa. Πpoдyцeнтcĸaтa мy ĸoмпaния „Ceдeм ocми“ e coбcтвeнocт нa oфшopнaтa фиpмa „Фyлмъp Eнтъpтeймънт” cъc ceдaлищe във Флopидa, твъpди нeпoтвъpдeнa зaceгa инфopмaция.

Cлaви Tpифoнoв явнo ce e пocтapaл дa изчиcти финaнcoвoтo cи дocиe и пo ниĸaĸъв нaчин дa нe гo cвъpзвaт cъc cъмнитeлни ĸoмпaнии, нo нe мy пpaви чecт дa гo игpae пpинципeн и тъpcещ cпpaвeдливocт.

След като Слави не харесва днешните в политиката и особено тези във властта, защо тогава иска от едни услуги, а пък други изобщо не усещат негативното му отношение?

„Кой ще даде пари, за да бъде атакуван Циганина? – този въпрос задал през 2004-а Слави Трифонов на Кеворк Кеворкян по време на частна среща между двамата. Случката е описана във втората част от тайния дневник на водещия на „Всяка неделя” – „Кеворк проговаря”, издаден през 2008-а. В сборника авторът отбелязва, че в същия период Слави му споделил плановете си един ден да влезе в политиката и дори да стане президент. „Пак съм начело в рейтинга (въпросът на социолозите бил с кого българинът иска да отиде на море) – отбелязал Трифонов. – Но още е рано. Ще изчакам няколко години.”

„Слави ме предаде заради Георги Първанов, убеждавах го, че играта му с президента няма да го доведе до нищо добро. Вместо да ме послуша, Дългия реши, че искам да го изместя от върха и започна да ми върти мизерии. Всяка моя идея беше отхвърляна, и най-невинната ми шега ставаше повод за невероятни скандали. Шефът сам ми показа, че повече не съм желан в екипа му“, разкрива сензационна теория за раздялата си със Слави Трифонов неговата тогавашна дясна ръка Росен Петров. Бившият полицай напусна продуцентската компания „Седем осми“ с доста изненадваща показност.

В края на 2007 г. на Дългия също му идва наум, че е време да се захване с политика, където са истинските пари и власт. Трифонов възлага на своя най-доверен човек в лицето на Росен Петров да му изготви стратегия за успешен политически проект. Така се ражда идеята за създаването на гражданското сдружение „Мила родино“. „Не искаме да влизаме в политиката, желанието ни е да създадем гражданско общество в тая съсипана държава. Със сигурност бих помогнал на бъдещето на България, ако реша да вляза в парламента, дойде ли ми такава идея ще го направя, както му е редът, през парадния вход“, обяснявал малко неясно бъдещите си планове Слави и с това още повече подклаждал опасенията на някои водещи политици, че се готви да ги шутира мощно вън от властта.

За минута Борисов обясни как Слави се опитал да кадрува в партията му. За час шоуменът не отрече. Историята отвори пак темата за близостта на известните лица с политиците.

В интервю за Канал 3 пред Сашо Диков министър-председателят Бойко Борисов каза, че преди време не се съгласил Дългия да определи половината от министрите на ГЕРБ. „Искаше ми 50 процента от партията. Казах му, че това няма как да стане.” Според него затова шоуменът така яростно го атакувал. В отговор на друг въпрос Борисов допълни, че като кмет на столицата не позволил на Трифонов да строи в градинка, която бил купил. По-късно главният столичен архитект Петър Диков лаконично потвърди случката. Вестник „Стандарт” я доосветли с информация, че за петното Дългия вероятно е платил на скандално известната фирма „Софийски имоти” около 1.7 милиона лева и че точното местоположение на градинката било на кръста между булевардите „Черни връх” и „Джеймс Баучер”.

 „Никога не ми е хрумвало да искам 50 процента от ГЕРБ, защото това не е баница и не е ООД – отговори бившият хъш. – Хрумвало ми е, че човек като Борисов може да бъде ракета-носител за промени в българския политически живот. Хрумвало ми е, че аз също мога да бъда такава ракета-носител. Хрумвало ми е, че чрез нас в парламента може да влязат достойни хора. Казвал съм му го, защото едно време бяхме приятели, и съм му казвал, че познавам хора, които могат да помогнат. С репликата за 50-те процента Бойко Борисов измества основната тема. Тя вече не е дали аз го критикувам, защото той не се справя, а става дали го атакувам, защото съм искал половината ГЕРБ и не съм я получил.”

Слави и сценаристите не отвориха нито дума по втория въпрос, който на пръв поглед изглеждаше по-лесен за изясняване – молил ли е водещият кмета за услуги. Вместо това сценаристът Иван Кулеков изигра трагикомичен етюд накъде отива България, ако има лъжец за премиер. Шефът му каза единствено, че по онова време звънял на Борисов да го моли за нещо, но че той не си вдигнал телефона. „Основната промяна в поведението му дойде, когато стана кмет – заключи Трифонов. – Затова и промених отношението си към него. Първо, по принцип не харесвам министър-председателя, който и да е той. И второ, мразя хора, които все не са виновни, какъвто е случаят с Бойко Борисов.”

Засега не искам да се занимавам с политика, а предпочитам да правя предавания, да пея песни и всички заедно да правим шоу, успокои сценаристите продуцентът. За по-нататък – ще видим, остави отворена вратата той.

Заявка за политическа амбиция беше направена и в навечерието на националния празник 3 март през 2010 г., когато в шоуто на водещия от Учин дол бяха огласени резултати от експресно социологическо проучване, поръчано от сценаристите. То трябвало да покаже какъв е… политическият рейтинг на предаването.

Данните бяха изнесени от шефа на продуцентите Иво Сиромахов, който обясни идеята така: „Идеята беше да разберем как хората възприемат „Шоуто на Слави”, имат ли ни доверие, споделят ли нашите политически позиции или не.” Резултатите показвали, че доверието към Слави Трифонов е доста близо до това на Бойко Борисов.

Друг въпрос е дали едно телевизионно предаване може да се определя като институция и да се сравнява с органи на държавното управление. Политически наблюдатели тогава не изключиха шоуменът да се кандидатира за президент, за да отнеме гласове от кандидата на ГЕРБ, и по този начин да се реваншира на Борисов. Но и това така и не се случи…

Слави може и да се готви, но това готвене продължава вече толкова дълго, че заприличва на продължение на известния криминален роман с променено заглавие – „Дългото сбогуване на Дългия”. А през това време зрителите не могат да разберат защо известно време той харесва един или друг политик, а после изведнъж го намразва.

През 2008-а ексдепутатът Любен Дилов-син прикани бившия си колега и съдружник веднъж завинаги да се самоопредели в публичното пространство като водещ, проектополитик, вече действащ политик, инвеститор или нещо друго. Поводът за писмото на депутата бе гневът на „Шоуто на Слави” по повод скандала „инвитро – инвиво”. „Антония Първанова успя по брилянтен начин да ви подведе да подкрепяте един проект, който най-малкото съдържа подозрения за конфликт на интереси – написа Дилов-син. – Затова имам конкретно предложение – или си смени сценаристите, или излез на избори. Стани народен представител и поеми отговорност за делата си, не само за думите си, като разпределяш парите между диабетиците, онкоболните и бездетните майки. След което ще можеш да се порадваш и ти на определенията „боклуци, лайнари и предатели”, на каквито аз се радвам сега.”

Освен за безпристрастния поглед на Слави Трифонов към политиката и политиците пресният му конфликт с Борисов за пореден път отвори и темата за близостта на рейтинговите тв лица с гостите им. И за ползата на аудиторията от подобна близост.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук