САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Ще толерираме ли социална политика под натиск и докога? Защо за по-малко от десет дни има втора оставка в МТСП? (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
21970
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Национално представените организации на хората с увреждания представят позицията си под надслов „Ще толерираме ли социалната политика и докога? Защо за по-малко от десет дни има втора оставка в МТСП?“, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ от сградата на БТА.

„Случва се едно разделение, защото хората с увреждания искаме по-добър живот. В медиите бяхме изкарани, че национално представителните организации не искаме Закон за личната помощ. Не можем да подкрепим такъв законопроект, който е само за 77 хиляди лица с увреждания, а не за всички хора с увреждания“, коментираха от национално представителните организации пред журналисти.

„Най-разумно би било личната помощ да бъде разработена в Закона за социалните услуги“, коментираха те. По думите им в момента се наблюдава изкуствено разделение на групите, което не е в полза на никого.

„Подкрепата, от която имаме нужда, не я усещаме в пълен обем. Ще продължим работа по закона за хората с увреждания – за равни, нормални и недискриминационни права. Личната помощ е част от Закона за хората с увреждания и Закона за социалната помощ. Отхвърляме този закон да бъде част само за една група от хора. Считаме, че има и хора освен от първа категория ТЕЛК, които имат нужда от личен асистент“, уточниха представителите на националните организации.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

„За пореден път се оказа, че българите трудно може да бъдем отбор. По един много важен въпрос сме разединени. Никой от нас не е против приемането на услугата „лична помощ“. Винаги сме настоявали да се подходи комплексно към проблемите на хората с увреждания. Решаването на парче води до ситуацията, в която се намираме сега. Това е първото правителство, което реши да сложи пръст в тази рана. Това е първото правителство, което се нагърби с тези сериозни реформи и ние трябва да
му дадем шанс“, категорични са те.

„Ние сме против приемането на оставката на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова. Тя няма никаква вина и беше употребена по изключително популистки начин. Тя стана жертва на медийния интерес. Г-жа Димитрова е представила много добре България в Ню Йорк“, добавиха от национално представителните организации на хората с увреждания.

„Започваме разследване. Към нас има подадени документи за грантаджийски организации, които саполучили пари от утвърдени фондация под претекст
за социални дейности, а с тях се финансират протести“, обявиха те пред журналисти.

„Сумата, дадена за финансиране на протести, е над 1 милион и е дадена от международни организации“, добавиха организациите на хората с увреждания.

„Дошъл е моментът, в който някой иска да яхне тези 500 000 хора с увреждания. Обсъждаме с колегите и ние да отворим една шатра, ние ще бъдем с бели тениски и ще бъдем пред Националния стадион „Васил Левски“, за да кажем какво имаме. Ние няма да протестираме, защото не може да протестираме срещу нашите увреждания“,
допълниха хората с увреждания.

ОЧАКВЙАТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС!

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук