Саудитска Арабия предложила на Путин да е посредник с Украйна

0
124

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е предложил на руския президент Владимир Путин посредничеството си за слагане на край на войната в Украйна, предаде Франс прес.

Той е отправил предложението си в телефонен разговор.

Седмица след началото на руското нашествие в Украйна фактическият лидер на монархията от Залива призова за намиране на политическо решение на конфликта, отбелязва АФП. Кралството “е готово да положи усилия, за да улесни посредничество между двете страни”, заявил е Бин Салман, цитиран от саудитската агенция по печата.
Като цяло арабските държави от Залива, включително Саудитска Арабия, водещ световен износител на петрол, се въздържаха да критикуват Русия, с която задълбочават връзките си. В сряда те обаче подкрепиха резолюция на Общото събрание на ООН, която изисква от Москва да се изтегли незабавно от Украйна, припомня БТА.

По време на телефонния разговор принц Мохамед бин Салман е заявил, че Рияд иска “да запази баланса и стабилността на пазара на петрол”.

Организацията на страните износителки на петрол, в която участват както Саудитска Арабия, така и Русия, не иска да увеличава бързо производството си. Руската офанзива доведе до рязко нарастване на цените на суровините.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук