Саудитският крал позволява на жените да шофират коли

0
883

Саудитският крал Салман издаде указ, позволяващ на жените да шофират коли, слагайки край на статута на консервативното ислямско кралство като единствената страна, в която това е забранено, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция СПА.

Кралският указ разпорежда сформирането на министерски орган, който да даде препоръки в срок от 30 дни и после да приложи заповедта до юни 2018 г. Всъщност жените и досега масово го правеха в нарушение на закона, но занапред вече ще е разрешено.

Мюсюлманските духовници в Саудитска Арабия забраняваха на жените да сядат зад волана, защото, поне според тях, женският мозък бил прекалено малък, а освен това шофирането вредяло на яйчниците. Сега въпросните духовници ще трябва да преразгледат аргументите, заради думата на краля.

„Жените са психически по-слаби от мъжете. Известно е, че женският таз е по-широк от мъжкия, за да има място за бебето. Когато една жена кара кола, тя не забелязва, че стойката й притиска таза, а с това – и яйчниците. Тъкмо по тази причина жените в Европа и в Америка раждат само по 2-3 деца – а не, защото така са го планирали“, каза преди време един от вече споменатите духовници.

Жените в Саудитска Арабия все още са подложени на много строги ограничения – примерно по отношение на облеклото – съвсем наскоро млада жена от Саудитска Арабия предизвика сензация с пускането в социална мрежа на видео, в което се разхожда с къса пола и къса фланелка, нарушавайки дрескода в консервативното кралство. След като видеото стана обществено достояние някои саудитци призоваха жената да бъде арестувана, докато други защитиха решението й. В Саудитското кралство представителките на нежния пол трябва да носят дълги широки роби на публично място. Повечето от тях също така покриват косите и лицата си с черни воали, макар че изключения в това отношение се допускат при посещения на известни личности.

За да пътува или да сключи брак, една жена има нужда от разрешението на свой попечител-мъж. През изминалите месеци обаче бяха въведени редица облекчения: от май месец насам жените имат право да следват в университет и да работят без разрешение от попечител. През юни Министерството на образованието разреши на момичетата да участват в часовете по физкултура.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук