Светият Синод: Католиците и протестантите са еретици и трябва да се покаят. Един е Господ, една е Църквата и тя е православна

0
1417

Освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно. Това е записано в становище на Светия Синод, гласувано вчера, което е част от подготовката на предсъборен документ за отношението към останалите християни, информира „Епицентър“.

Католиците и протестантите не се посочват изрично в разпространения текст, но доколкото те не са православни, не подразбира, че попадат под определението за еретици и от тях се очаква да се покаят.

Синодът в своя пълен 9-пълен състав под председателството на Българския патриарх Неофит е обсъдил документи, свързани с предстоящия Всеправославен събор насрочен за 16-27 юни тази година на остров Крит.

На заседанието е разгледано писмо на Ловчанския митрополит Гавриил с приложена подписка на свещениците от Ловчанска епархия във връзка с текста, наречен „Отношението на Православанта църква с останалия християнски свят”.

Това е част от документите, предвидени за разглеждане на Великия и Свят Събор на Православната църква, който ще се проведе на остров Крит между 16–27 юни т.г.

Ето и основните положения в гласуваното становище, публикувани на сайта на Св. Синод:

– В Православната църква под „единението на всички” винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в православната вяра и окажат послушание към светата Църква и тогава, чрез покаяние, те могат да бъдат приети в Църквата.

За търсенето на „изгубеното християнско единство…”.

– В Светата Православна църква, която е единствена и единна, никога не е губено единството във вярата и общението в Светия Дух между християните и тъй като тя ще пребъде до края на света, както Господ е казал, че „портите адови няма да й надделеят” (Мат.16:18), то това общение също ще пребъде вечно.

– Освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно.

– Виждането, че „при провеждането на богословските диалози общата цел за всички е окончателното възстановяване на единството в правата вяра и любовта” е напълно неправилно и неприемливо, защото трябва да се уточни и подчертае, че връщането към правата вяра е за еретици и разколници и по никой начин не касае Православната църква.

– Слава Богу, че Българската православна църква през 1998 г. излезе от Световния съвет на църквите, с което изрази своето неодобрение на неговата дейност, тъй като не може да членува в една организация, в която тя е смятана за „една от многото или като клон на Едната църква, която търси начин и се бори за нейното възстановяване чрез този Световен съвет на църквите”.

Приетото Становище ще бъде представено и отстоявано като неизменна позиция на Българската православна църква относно текста ”Отношението на Православната църква с останалия християнски свят” на Великия и Свят събор на Православната църква в Крит през 2016 година./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук