Северна Корея в готовност да нанесе ядрени удари по бази на САЩ

0
1420

В Държавния комитет за отбрана на КНДР смятат, че тези насочени срещу страната действия само „засилват заплахата от ядрена война на Корейския полуостров“.

Северна Корея е готова да нанесе удар по американски бази в региона, в случай на провокации. Това се казва в изявление на представител на Държавния комитет за отбрана, разпространено от държавната информационна агенция на КНДР, предаде ТАСС, цитиран от Фокус.

Той подчертава, че обекти на САЩ, включително военновъздушната база „Андерсън“ на Гуам, от която излитат бомбардировачите В-52, както и базите за подводници, „се намират под прицела на високоточни оръжия на Корейската народна армия“.

Изявлението е публикувано във връзка с влизането на американската атомна подводница „Мисисипи“ в южнокорейското пристанище Пусан, както и провеждането в базата на ВВС на САЩ на остров Гуам на учения с участието на стратегическите бомбардировачи В-52.

В Държавния комитет за отбрана на КНДР смятат, че тези насочени срещу страната действия само „засилват заплахата от ядрена война на Корейския полуостров“.

Според прессекретаря на южнокорейското министерство по въпросите на националното обединение Чон Чжун-хи заплахите на КНДР да нанесе удари по военните бази на САЩ на полуострова се смятат в Сеул за опит за шантаж след провала на инициативите на Пхенян да възобновят мирния диалог.

„Лъжливото мирно настъпление на Северна Корея се провали и северняците изглежда се опитват да променят отношението ни чрез заплахи“, добави Чон Чжун-хи.

Според него серията предложения на КНДР за преговори, в това число и само между военни, се разглеждат в Сеул като пропаганда. „Важно е Северна Корея да предприеме реални мерки за отказ от ядрено оръжие“, заяви Чон Чжун-хи.

източник: no-comment.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук