Седми сме в света по добър английски

0
1187

България е на седмо място сред 72 страни в света по владеене на английски език. Изненадващата новина бе обявена от директора на отдел „Комуникации“ към тестовия център на Кеймбридж Стив Маккена, който вчера представи дейността на “Cambridge English Language Assesment” в България. В проучването са участвали лица, полагали изпит за сертификата, който е сред най-престижните документи за владеене на чужд език. В челната тройка са Естония с индекс 193 , Швеция -188, и Холандия – 187. България е на седмо място с индекс 176 и е изпреварила Германия и балканските ни съседки, съобщи още Стийв Макена.

Всяка година над 4 милиона кандидати в повече от 130 държави се явяват на изпитите за сертификат от Кеймбридж.

За първи път представители на престижния университет гостуваха в София, за да презентират дейността си. „Като част от Университета Кеймбридж, нашата цел е да подкрепим изучаването и преподаването на английски език. Нашите сертификати са доказателство за това, че човек не просто знае езика, но и може да го използва пълноценно в следването, работата и ежедневието си. Броят на училищата, с които работим в България, непрекъснато расте и сме изключително радостни от факта, че българските ученици се справят много по-добре на изпитите в сравнение с много свои връстници по цял свят“, коментира Дионисия Иоано, маркетинг директор на Cambridge English Language Assessment за Южна Европа.

Всеки кандидат да положи изпита на Keймбридж у нас трябва да се свърже с изпитния център, който е оторизиран за съответната дейност. Става дума предимно за частни школи. Таксата за полагане на изпита зависи от самия център, както и от възрастта на кандидата и нивото. Така например в АVO, която е сред школите организиращи изпитите в България, полагането на първото ниво на Cambridge струва 345 лв. а хартиен вариант и 325 онлайн. За ниво Advanced таксата е 325 за изпит на лист и 345 за електронен. За сертификат Proficiency пък таксите са съответно 369 и 355 лв. На сайтовете на съответните езикови центрове кандидатите могат да намерят точните дати за провеждане на изпита по градове, както и таксите./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук