Селски кметове искат конфискация на коне

0
1041

Да бъдат конфискувани конете на ромите, които биват хванати да режат незаконно дърва в държавните и общински гори, настояха кметове на села от Старозагорско. Кметът на село Хан Аспарухово Петър Петров е категоричен: „Ром бе кон е като дърво без корен!“ . Селският първенец смята, че досегашната практика да бъдат конфискувани само каруците на бракониерите е неработеща.

По думите на Севдалина Иванова, шеф на държавното горско стопанство – Стара Загора през м.г. са били регистрирани 181 нарушения , като са били съставени 145 акта. По-голямата част, 80 на брой били за незаконно съхраняване на дървесина.

Кметът на Хан Аспарухово, където живеят над 1 200 роми споделя че всяка нощ между 12 и 18 конски каруци навлизат в горските масиви за да режат дърва. Незаконно добития материал се продавал на място на цена далеч под определената за нуждите на населението от 48,5 лв /куб м с ДДС. Служителятхна горското не можел по никакъв начин да противодейства на бракониерите защото бил сам и невъоръжен.

Хората по селата се притесняват, че може да останат без дърва за огрев, тъй като от горското не осигурявали транспорт и се налагало да плащат на частни фирми за тази услуга.

ОТ ДГС – Стара Загора са категорични, че имат готовност да продадат 30 000 плътни куб м за нуждите на селяните. Законът обаче не ги задължавал да осигурят транспортиране. Те не разполагали с камиони./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук