Семейните войни във фамилия Стоичкови

0
2943

3 години след раздора Бойко не прости на Ицо

20 май е бил един от най-инфарктните дни за Бойко Борисов. До последно премиерът се е двоумил дали да не отиде на грандиозното честване на 50-годишнината на Камата, за което у нас пристигнаха светила от ранга на Кампос, Бакеро, Виктор Байя, Малдини, Михайличенко, Балдерама.

Бойко и Ицо, които бяха първи приятели, се скараха преди 3 години, а Модерния ляв заплаши, че ще извади страшни компромати за премиера и „ще го подреди“. Футболната легенда заяви тогава, че никога не са били близки с премиера, а Борисов му отговори, като разпространи тяхна обща снимка с посвещение от футболиста, което гласи: „1+1=2. Двама голями! Много голями!“ (спазен е правописът на Стоичков – бел. ред.). Към снимката Борисов бе добавил текст: „Собствено­ръчно подписана. Не от мен“.

Източници  твърдят, че Стоичков не е поканил лично премиера за юбилейното си шоу в петък, но чрез посредници му е дал знак, че ще се радва да дойде на стадион „Васил Левски“ и двама­та публично да си стиснат ръцете. До последно Бойко се чудел дали да не преглътне обидата. В край­на сметка решил да изгледа мача по телевизията. Така се превърна в един от големите отсъстващи за­едно с Марадона, Меси, Роналдо, Боби Михайлов и Любослав Пенев.

Борисов възприел емоционално случващото се на терена и не ос­танал безразличен в трогателните моменти, когато очите на Ицо се напълниха със сълзи заради оти­шлия си без време Трифон Иванов.

Въпреки това премиерът дори не отправи поздравление към Ицо във Фейсбук, където пуска всичките си важни послания, а преди дни за първи път публикува снимки с внука си Бойко-младши. Единственият му пост от 20 май е за четирите мемо­рандума за сътрудничество между България и Бангладеш, подписа­ни с премиера г-жа Шейх Хасина.

Публичният скандал между Бо­рисов и Стоичков избухва през 2013 година след интервю на Ка­мата за столичен вестник. В него футболистът заявява, че обвинени­ята срещу него за получена дър­весина без конкурс са „работа на Бойко Борисов“. Месец преди това бизнесменът Красимир Дачев об­винява Стоичков, че е получил 150 000 тона дървесина без конкурс.

„Сега ще видиш какви неща ще изкарам и ще разбереш Бойко Ме­тодиев Борисов как ще го подредя – коментира Стоичков пред жур­налистка от вестника. След това пояснява. – Никога не съм бил бли­зък с Борисов. Кажи ми в какво съм го подкрепял? Това, че съм го завел в Пловдив, то беше, защото исках там да построя стадион.

А той домъкна всичките политици около него да си правят реклама на мой гръб. В София, когато пра­вих презентацията за този стадион в Пловдив, пак ги домъкна.“ В същото интервю Стоичков обяснява, че само веднъж е бил на сбирка на ГЕРБ – в Плевен, заради Цецка Цачева, понеже много я уважавал и били добри приятели. За бившия премиер казва, че го нарича Бочко или Божката. „Никога не съм бил близък с Борисов… Божката. Бочко… Онзи от Банкя, аз му викам Бочко… Този от Банкя, оня ибрик Флоров, оня подлизурко Цветанов – заради тях държавата е на това дередже…“

Преди 3 години Стоичков пра­ви прогноза,че правителството на Пламен Орешарски ще издържи, защото няма алтернатива, а Бойко просто „са го окъпали“, като са го посъветвали да си подаде остав­ката. Тогава Стоичков напада пре­миера, че фирми, близки до него, са участвали в строителството на магистралите при управлението на ГЕРБ. Заявява, че никой от ми­нистър-председателите на прехо­да не е спечелил уважението му. „Нито Костов, нито Попа (царя). Ясно беше, че мнозина играха футбол с Ицо Стоичков, за да ги снимат напред-назад. Не си даваха сметка, че когато Сто­ичков е играл на големите стади­они, те са копали краставици и домати по селата. И са били до­волни от това.“

Преди 3 години Камата отсича, че няма да застане зад никого в политиката, защото: „Гладни въш­ки не подкрепям!“. И завършва: „Този, който се е заел с мен, тряб­ва да знае, че бързо ще свърши“.

3 години след откровенията на Модерния ляв Борисов отново е премиер, а Стоичков е футболен коментатор за телевизионен канал в Маями. Борисов продължава да е фактор в политиката, а Ицо твърди, че ще се връща в България само за почивките си.

В семейство Стоичкови бурите следват една след друга. Тъкмо се укротят нещата и докато човек си поеме въздух, идва нов скандал. Според хора, които са най-близки до прочутата фамилия, Христо Стоичков отдавна е вдигнал ръце от родата и се е отказал да коментира каквото и да било, свързано с кръвните му роднини.

Никой не знае откъде тръгват противоречията. Според някои причината е в характерите. Всички в се­мейството на отишлия си от този свят бай Стоичко са остри камъни и трудно ме­лят брашно заедно.

Покойният баща на най-големия български футбо­лист иначе беше хрисим човек и на мравката път правеше. Той страдаше от това, че около него няма­ше задружие и разбирател­ство. Майката на Камата – Пенка Стоичкова, също не е лесен характер. От дълги години тя обитава скромна къща в пловдивското село Ясно поле, където е знаменитост сред местните. Впе­чатление прави, че по раф­товете в дома й са наредени десетки снимки на сина й Христо, както и на покойния й вече съпруг Стоичко. Това обаче невинаги е било така.

Преди години леля Пенка не искаше и да чуе за звезд­ния си син.

Заговори се, че двамата са се скарали, защото тя профуквала всички пари, които й пращал, за алко­хол и комар. Била редовна клиентка на бинго залите, а тази информация стигна­ла до ушите на сина й чрез завистливи съселяни. Това не се харесвало на Ицо, който знаел добре с колко упорит труд е изка­рал всеки лев. Внезапно той обърнал гръб на цялото си семейство. Често се отби­вал в Пловдив, но не мина­вал през Ясно поле. Не се обаждал и по телефона, а периодът на неразбирател­ство не продължил година или две. Когато медиите надушват скандала, леля Пен­ка се превръща в едно от най-търсените лица в Бълга­рия. Тя отказва да разкрие подробности за ситуацията, а косвено прехвърля вина­та върху сина си. „Питайте за всичко Христо. Нека той обясни какво се е случило“, с тези думи майката на Ка­мата отпраща напористите журналисти.

Брат му Цанко обаче е доста по-смел в думите си и неведнъж обвинява пуб­лично Христо в много гре­хове. Цанко твърди, че за­ради него не успява да раз­гърне потенциала си във футбола и винаги остава в сянката му. В пореден изблик на гняв той комен­тира, че вече не иска да има нищо общо със семей­ството си. „Започвам нов живот, на чисто. Без мама, без тате, никой не ми тряб­ва! И без Христо. Не искам да съм зависим от никого. Какво толкова ми е помог­нал Ицо, а? Даде ми веднъж 100 бона, когато почвах бизнеса, и това е. И една кола ми купи… Онзи ден ми звънна, но не му вдигнах. Ето, мога да покажа на телефо­на неприетото му повиква­не. Всеки по своя път, това е. Напълно се разгранича­вам от Стоичкови“, кълне се преди години Цанко. С въпросните 100 бона братът на Камата започва бизнес в Харманли с неподходящ съдружник, който след време го завлича и се оказва, че му дължи повече от 200 хиляди лева. Тогава Цанко прави нов завой и заминава за Африка, където така и не става ясно с какво се занимава. Малко преди да отпраши за ЮАР, Цанко изрича тежките думи, че никога няма да прости на брат си, а не иска и да чува за тяхната сестра Петя. „В живота от никой не съм искал прошка и никой не е искал от мен. Прошката е за църквата. И кой да прости да прости на мен, че животът не ми даде, защото съм брат на Христо Стоичков. И той ще потъне е дин ден, тогава ще го видим на кого ще се опре. Да видим тогава кой ще му помага. Ицо не е безгрешен и това ще го разбере, ама дано не стане късно.“

За кака си пък Цанко каз­ва: „Не ме питай за нея. Нали ви казвам, новото ми начало е без Стоичкови. Това е истината! Аз вече нямам брат, сестра и ро­дители“.

Семейната сага приключ­ва едва през 2014 г., когато почива бащата на Христо, Цанко и Петя – Стоичко. Лошата вест успява да обедини отреклите се един от друг роднини.

Погребението за пръв път след дълги години забрава ги събира на едно място. Тримата по­веждат траурното шествие. Смъртта на бащата отваря нова страница в отношени­ята им. Сега се чуват доста по-често. Твърди се, че Цан­ко отново разчита на фи­нансовия гръб на брат си, а последната информация за сестрата Петя е, че е работила като кръчмарка в село Маноле.

Братът на Христо Стоичков – Цанко, се оказва истински карък. Освен че години наред не може да подсигури себе си и семейството си и все не случва на работа, по-малкият от двамата Стоичкови преживява несполуки и в любовта. Още в края на миналата година стана ясно, че Цанко се е разделил с половинката си Мария, с която бяха заедно повече от 15 години. Двамата имат дъщеря Адриана, която е на 11 години. Въпреки че Цанко и Мария са преминали през редица трудности и тя е била до него при всичките му финансови проблеми, явно това не е било достатъчно да се задържат заедно.

Снимки от профила на Мария Стоичкова пък показват, че тя никак не страда от разлъката или поне не видимо.

Мария изглежда и се облича като 20-годишна девойка, обича да излиза и да се забавлява с големи компании. Снахата на Камата е доста поддържана жена – слаба, винаги гримирана, с добре оформена коса и модерни дрехи. Очевидно тя се справя доста по-добре без мъжа си, тъй като посещава с приятелките си едни от най-актуалните заведения в столицата, където се събират само родните богаташи. Говори се, че след раздялата грижите за малката Адриана са останали на плещите на Цанко Стоичков. Самата Мария нерядко показва снимки с детето си, но начинът й на живот сочи, че най-вероятно не тя отглежда момиченцето. Куриозно обаче е сравнението между снимка на Мария непосредствено след раждането на Адри на и настоящия й вид. Тогава снахата на Стоичков е доста пълна, с бяла кожа, черни корени и силно изрусени руси краища, които определено не й подхождат, носи странно облекло. Сега обаче Мария е стройна, засукана дама, която редовно посещава солариумите и салоните за красота и се облича по последен писък на модата.

Майката на Камата: Празнувахме юбилея с неговата снимка!

Леля Пенка без покана за мача на звездите в София

Бенефисът на Христо Сто­ичков събра 42 хиляди на Националния стади­он и милиони пред екрани­те. От ВИП ложите на „Васил Левски“ спектакъла наблюда­ваха президентът Плевнелиев, спортният министър Красен Кралев, Йорданка Фандъкова и ред други влиятелни лично­сти, но не и неговата майка Пенка. Часове преди началото на програмата излезе инфор­мация, че тя пътува с дъщеря си Петя от Ясно поле към София, за да гледа юбилейния мач на сина си „50 години но­мер 8“. Очевидци обаче твър­дят, че леля Пенка със сигур­ност не е наблюдавала играта на Христо от трибуните. Месе­ци преди събитието майката на Камата дава ясен отговор как ще отпразнува 50-годишнината му. „Ще събера останалите си деца – Петя и Цанко, зетя и снахата, внучките Виктория, Силвия и Адриана и ще напра­вим подобаващ празник. Както винаги, ще сложим на Ицо една снимка на масата, за да е с нас. Ще се почерпим за негово здраве.“

Освен снимка на липсва­щия от собствения си праз­ник Христо на масата имало и портрет на неговия поко­ен баща, по който леля Пен­ка още скърби. Поплаква си често и ходи на всеки 2-3 дни до гробищата, където стара­телно почиства паметника му и му разказва за щастливите новини най-вече около многото им внучки.

Христо Стоичков има по- малка сестра, за която знаят само съселяните и приятелите му. Модерния ляв не обича да говори за Петя и изглежда се срамува от нея, смятат бивши съотборници на нападателя.

Петя доживя звездния си миг по време на юбилейния мач, когато размазаха собственоръчно изпечен геврек под формата на осмица от ложите на националния стадион.

Блондинката, която е взела сините очи на баща си Стоичко и излъчването на майка си Пенка, е истинска звезда в хоремага на пловдивското село Маноле. Там чевръстата Петя разнася ракии и кебапчета. А за клиентелата е чест, че лично сестрата на Стоичков я обслужва.

Досега Петя оставаше скрита за спортните и светските репортери. Не я познаха и фотографите, които отра­зяваха великия мач в чест на брат й.

За биографите на фамилията Стоич­кови остава да попълват празнините от престоя й в Испания, където Петя дълги години е работила като чистач­ка и сервитьорка, преди кризата да я върне в родината. Въпреки че са из­раснали заедно, Камата и Петя сякаш живеят на различни планети. Докато легендарният футболист и дъщерите му са в хайлайфа на Маями, сестрата едва-едва свързва двата края на село. Наскоро тя и съпругът й успели да си купят таратайка форд нов внос за 2-3 хиляди лева, която регистрирали с ем­блематичния номер 0800.

В началото на тази година, близо 2 седмици след рождения ден на Ка­мата, Петя е омъжила едната си дъ­щеря Виктория. Момичето е казало заветното „да“ на своя приятел Илия. Младите вдигнали скромна, но весе­ла сватба. От тържеството очаквано отсъства Христо Стоичков. Празникът е пропуснат и от другия брат Цанко, което показва, че враждата остава да тлее въпреки липсата на открити прес­трелки в медиите.

Пътя е на път да вдигне още една сватба, защото другата й дъщеря Сил­вия също си има сериозен приятел.

Източник: в-к Галерия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук