Семейство всеки ден прескача училищна ограда, за да влезе в къщата си

0
1418

70-годишният Александър Добрев и съпругата прескачат по няколко пъти на ден телената ограда на бившето помощно училище в Миндя, за да си влязът вкъщи.

Абсурдната ситуация продължава вече пет години, понеже източният подход към 300-годишния им дом в селото е собственост на съседката им Магдалена Конакчиева. Той всъщност е улица, дълга около 50 – 60 метра, която съществува в плана на търновското село от 1961 година. Само че в средата на 90-те години тогавашният Общински съвет на старата столица… продава улицата на Магдалена като терен срещу сумата от 400 лв.

По това време бай Александър е на работа в Либия, а в къщата живее възрастната му майка. Приживе тя е твърдяла, че никой не я е уведомил за продажбата на улицата, обяснява бай Сашо. Той твърди, че се завърнал от Либия в края на 2002 г. Тогава с майка му започнали процедура по унаследяване на имота и за целта започнали да вадят необходимите документи – данъчна оценка, скица и т.н.

Изненадата им била огромна, понеже, отивайки да вадят скица, установили, че подходът към дома им вече е продаден. Още по онова време Александър Добрев сезирал тогавашния омбудсман на Велико Търново Христо Орманджиев, подал сигнал и в кметството на старата столица. Експерти посъветвали препатилия мъж да направи план за застрояване на нов подход към къщата или да плати на някого от другите си съседи, за да може да влиза по нормален начин в дома си.

Бай Сашо направил план, който му струвал 500 лв., обаче по-късно документът се изгубил в Община Велико Търново. Въпросният план предвиждал да се оформи подход към къщата от единствено възможния път, който минава през двора на бившето помощно училище. Тъй като по това време обаче учебното заведение било държавно, а не общинско, както е сега, от министерството отказали.

По споразумение със съседката, която купила улицата, семейството я ползвало, за да влезе в дома си, до живот на майката на бай Сашо. Жената обаче починала през 2011 г. и оттогава Добреви прескачат ежедневно телената ограда на бившето школо.

Тези дни Александър заедно с кмета на Миндя отново ходили до общинската администрация във Велико Търново, за да търсят решение на абсурдния по български казус. От кметството обаче пак му заявили, че трябва нов план, разбира се, отново за негова сметка.

„Това е нарушение на конституционните ми права. В Конституцията пише, че там, където живееш, трябва да има осигурени блага, а аз не мога дори по нормален начин да вляза у дома си. Заради това нито мога да направя ремонт, нито да продам имота“, жалва се 70-годишният мъж, който е решил да търси правата си по съдебен път и освен това да търси за помощ в. “Борба“, да се свърже и с предаването „Господари на ефира“.

Вчера репортерски екип на най-големия областен всекидневник видя на място колко трудно се стига с автомобил до къщата на Добреви. Въпреки пролетта колата буксува заради неокосените треви и росата, а зимата абсурдът е още по-голям…

Срещнахме се и със съседката, която си е купила общинската улица, и по този начин е направила невъзможен пътя до фамилното жилище на Александър и Пенка. Дворът на нейната къща бил твърде тесен и затова от общината й разрешили срещу 400 лв. да стане притежателка на съседния парцел.

„Имам натурален акт за улицата, яд ме е на съседа, че пак повдига темата. Дават му път, ама той трябва да си плати“, бе категорична още възрастната жена. Тя призна, че за да ползва на напълно въпросната уличка, ще трябва да събори масивния дувар на имота си, с което няма да може да се справи сама.

„Имам помощници, а какво ще правя с мястото, си е лично моя работна. Може за гараж да го ползвам, може и за дърва, тепърва ще решавам“, бе категорична вчера Магдалена Конакчиева…/ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук