Сензационно в DAILYPRESS-bg.com! Петимата от бандата на Митьо Очите остават за постоянно в ареста (ОБНОВЕНА)

Кой е Димитър Желязков-Очите? 

0
28293
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Специализираният наказателен съд реши да остави в ареста с постоянна мярка „задържане под стража” бургаските знакови фигури от ъндърграунда Йордан Въчев – Ларша, Радослав Николов, по прякор Рачо, Венцислав Христов-Лавацата, Иван Пишиев и Иван Найденов, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“. И петимата са обвинени за участие в организирана престъпна група за палежи, рекет, побои, изнудване и наркотици, за чийто лидер е сочен Димитър Желязков-Очите.

Мярката им се гледа повече от 4 часа на закрити врата, за да не бъдат изнасяни лични данни, реши съдът в началото на заседанието.

Петимата са конвоирани от строга охрана от близо 20 полицаи, съобщи агенция „Флагман“.БГ. Освен тях с обвинения за участие за ОПГ са още четирима мъже, включително боса Митьо Очите и общински съветник от Несебър, който все още се издирва.

Следващото заседание на съда срещу групата на Митьо Очите ще е на 9 август.

В петък вечерта при съвместна операция на българските и турските служби Димитър Желязков – Митьо Очите бе арестуван в Истанбул. Предстои да бъде доведен у нас.Арестът на Желязков идва само два дни след като беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол. В тази връзка Агенция „Дейли Прес“ публикува справка за арестите, делата и сблъсъците на Димитър Желязков с органите на реда през годините.

Кой е Димитър Желязков-Очите? 
Димитър Желязков – Очите е роден през 1972 г. в Несебър. В подземния свят Очите е свързван с търговия на наркотици. Според публикации в медиите прякорът на Желязков-Очите идвал от любимия му номер да удря жертвите си право в окото (други източници твърдят, че прозвището му идва от изпъкналите му очи). Според информация публикувана в медиите Димитър Желязков е бил бодигард в “Дюни”, след което преминава към охранителите на Пламен Тимев-Ганди. През 1997 г. в медиите излизат публикации, в които името Желязков се споменава покрай атентата срещу кмета на Несебър Живко Георгиев (хвърлена е бомба на терасата му, но няма пострадали). Според информацията Митьо-Очите е заплашвал една от свидетелките за да не дава показания по делото. Името му отново нашумява след поредица кървави атентати, извършени в периода 1999 – 2000 г., срещу наркобосове в Бургас. Срещу Димитър Желязков лежи няколко пъти в затвора по различни обвинения.

Атентати срещу Димитър Желязков
8 юни 2016 г. 
Престрелка в курортния комплекс Слънчев бряг, близо до дискотека „Айсберг” завършва с пострадали и арести. Убит е мъж от обкръжението на известния то криминалните хроники Димитър Желязков-Очите. Самият Желязков е прострелян тежко и е откаран в болница с опасност за живота. В престрелката участват около 40 души, 30 от които са обкръжението на Желязков, а около 10 – от постоянните посетители на заведението. На 27 юни Димитър Желязков – Митьо Очите е транспортиран за лечение от Бургаската окръжна болница в столичната Софиямед при изключителни мерки за сигурност. На следващия ден  Тое вече е контактен и в съзнание, състоянието му е стабилно.  На 19 август, близо 2 месеца след като е приет за лечение в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Софиямед“ в тежко общо здравословно състояние, Димитър Желязков е изписан от лечебното заведение. Желязков е изписан в подобрено общо здравословно състояние, като му предстои да проведе допълнително лечение в рехабилитационен център.

9 ноември 2001 г. 
Кола бомба се взривява в Несебър, в задния двор на кооперацията, където живее Митьо Очите. Взривът разкъсва трима души – съпругата на боса Тянка Желязкова, брат ѝ Слави Дерелиев и бодигарда Николай Бъчваров. Двамата убити мъже са криминално проявени и са сред най-доверените хора на Димитър Желязков. След погребението на близките си Желязков излиза в нелегалност. Две години по-рано срещу него имало и друго покушение. Тогава е взривена пак негова кола в с. Ахелой, но без жертви.

Сблъсъци, арести и дела
Май 2018 г. 
На 10 май 218 г. близо 2 години след стрелбата в Слънчев бряг Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, дава показания в спецсъда. Очите посочва, че видял да стреля срещу него един от подсъдимите – Георги Иванчев. На делото за стрелбата се явява и ключов свидетел от Ямбол. Той е давал показания и преди 17 години по делото за бомбения атентат срещу Очите.

Февруари 2018 г. 
На 5 февруари 2018 г. делото за стрелбата срещу Димитър Желязков – Митьо Очите не успява да стартира, заради неявяване на Себастиан Новени – датският туроператор от албански произход, след чийто побой избухва кървавата война.

Декември 2017 г. 
На 22 декември 2017 г., година и половина след стрелбата в Слънчев бряг, при която Димитър Желязков – Митьо Очите е ранен, а негов гард – убит, съдебният процес не успява да стартира. В спецсъда за пръв път се явяват всички подсъдими, сред които и соченият от прокуратурата за лидер на организирана престъпна група Божидар Георгиев – Кравата. Митьо Очите не се появява, но става ясно, че той е предявил граждански иск за неумеществени вреди в размер на 300 000 лева.

Април 2010 г. 
На 22 април 2010 г. бургаският наркобос Димитър Желязков – Митьо-Очите получава присъда от 4 години и 10 месеца затвор за пране на пари, след като Окръжният съд в Бургас одобрява четвъртък поредното му трето споразумение с прокуратурата. Имуществото му, което се оценява на около 2.3 милиона лева се конфискува в полза на държавата. Майката на Митьо Очите Станка Желязкова, приятелката му Антигона Янулис и вуйчо му Иван Петров получават условни присъди от 1.5 години с 3-годишен изпитателен срок.

Февруари 2010 г. 
На 1 февруари 2010 г. делото за пране на пари срещу Димитър Желязков-Очите е отложено поради служебни ангажименти на адвоката му Илиян Василев. Митьо Очите е обвинен в извършване на финансови операции и сделки с имущество в особено големи размери. Обвинението е срещу Желязков и майка му Станка, чичо му Иван и приятелката му Антигона.

Януари 2010 г. 
На 25 януари 2010 г. Димитър Желязков – Митьо-Очите се признава за наркобос и виновен по всички повдигнати му обвинения и подписва споразумение с Бургаската окръжна прокуратура. Митьо Очите и 16 негови приближени са задържани през април 2007 г. по обвинение за участие в организирана престъпна група, разпространяваща наркотици, както и за въоръжена група.

август 2009 г. 
На 25 август 2009 г. Димитър Желязков – Митьо Очите се признава за виновен и за участие в организираната престъпна група със същата цел на врачанския бос Йордан Тонов – Данчо Пръча. За това Очите получава 4 години и 9 месеца затвор. Присъдата е произнесена след постигнато споразумение между прокурора и защитника на обвиняемия.

юли 2009 г. 
На 27 юли 2009 г. Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, спечели на първа инстанция дело срещу Димитър Желязков, известен като Митьо Очите. Стойността на отнетото имущество е 2 358 000 лева. В полза на държавата се отнемат магазини, апартамент, леки автомобили, дружествени дялове, суми от продажба на дялове, нива, дворно място, и пари от банковите сметки на Митьо Очите.

ноември 2007 г. 
На 27 ноември Софийският районен съд постановява една година условна присъда с 3 години изпитателен срок по делото срещу Димитър Желязков – Митьо Очите. Същите присъди – по една година затвор условно, с тригодишен изпитателен срок, получават и спътниците на Желязков – Гочо Карагочев и Христо Широков. Делото е за незаконно притежание на оръжие и е заведено през 2004г. Към момента Очите е с постоянна мярка „задържане под стража“ в Бургас, като срещу него се води разследване за организирана престъпна група, занимаваща се с наркотрафик.

юли 2007 г. 
На 3 юли наблюдаващият прокурор по делото на Димитър Желязков, обявява, че Желязков е отказал гласова експертиза на записа с който разполага МВР. Костов заявява още, че до прокуратурата е достигнала информация, че се предлагат около 100 хиляди лв. за прокурора, който ще освободи Димитър Желязков или неговия първи помощник на свобода. На 17 юли Димитър Желязков-Очите отново иска да му бъде променена мярката за неотклонение “задържане под стража”. На 20 юли Бургаският окръжен съд оставя в ареста Димитър Желязков – Очите. Наблюдаващият прокурор по делото Никола Попов е категоричен, че са налице доказателства, които сочат, че Димитър Желязков е организатор и ръководител на престъпна група с цел разпространение на наркотици. Събраните по делото 17 тома и две папки доказателства показват, че именно Желязков заема най-високото положение в групата.

май 2007 г. 
На 15 май 2007г. зам.-окръжният прокурор на Бургас Светозар Костов обявява на пресконференция, че Димитър Желязков – Очите е осигуряван здравно само за един месец през целия си живот. В хода на разследването са намерени близо два килограма златни монети в сейф на името на майката на Димитър Желязков – Станка, а сума от 2 660 английски лири и 30 000 щатски долара са били в банкова касетка на името на Иван Костадинов – вуйчо на задържания Желязков. По първоначални данни от оценители стойността на намерените монети във вид на злато е над 60 000 лева.

април 2007 г. 
След престрелка в Бургас на 2 април 2007 г., на следващият ден, при специализирана полицейска акция са задържани 15 членове на престъпната група на Митьо-Очите. Според административния ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Йордан Иванов, осъществените арести са само част от цялостната дейност по неутрализиране на престъпната групировка. На 5 април окръжният бургаски съдия Деница Вълкова, налага постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” на Димитър Желязков и още 12 души от арестуваните членове на неговата група. В мотивите за задържането е посочено, че има достатъчно доказателства, че Димитър Желязков-Очите и Янко Гюров-Поморийския са лидерите на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, както и че останалите 11 задържани са част групата. Те са обвинени по член 354 и член 321 от Наказателния кодекс за организиране на престъпна група с цел разпространение на наркотици. На 12 април 2007 г. тричленен състав на Апелативният съд в Бургас потвърждава постоянната мярка за неотклонение “задържане под стража” наложена на Димитър Желязков и членовете на групата му. В мотивите на съда се посочва, че първоинстанционният съд обосновано е приел, че обвиняемите са извършители на престъплението и че съществува реална опасност те да се укрият.

декември 2006 г. 
На 5 декември 2006 г. Хасковският окръжен съд осъжда Димитър Желязков на 11 месеца затвор. Желязков е признат за виновен за грабеж, нанасяне на средна телесна повреда, хулиганство и притежаване на оръжие. От присъдата му се приспадат четири месеца, прекарани в следствения арест.

ноември 2006 г. 
По разпореждане на Районната прокуратура в Несебър на 4 ноември 2006 г. Желязков е задържан за 72 часа в следствения арест. Срещу него е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер. Дни по-рано по жалба на общинския съветник от Несебър Венелин Ташев започва полицейска проверка на инцидент, при който Димитър Желязков е заплашвал и ударил управителка на местно заведение. Първоначално Бургаският районен съд налага постоянен арест на Димитър Желязков, но по-късно мярката за неотклонение е променена в домашен арест. В края на годината районният съд в Несебър променя мярката за неотклонение на Димитър Желязков от „домашен арест” в „парична гаранция” от 2000 лв.

август 2006 г. 
През август месец 2006 Димитър Желязков-Очите е арестуван в Бургас след рутинна проверка и по-късно освободен.

Ноември 2005 г. 
На 4 ноември 2005 г. несебърският бос е задържан от полицейски служители в Бургас. Желязков е изведен от интерхотел „България“ около 15.30 часа, където бил с охранителите си. Отведен е в 1 РПУ в града. Арестът е във връзка с провежданата акция „Респект“ и поредния показен разстрел в страната. От полицията проверяват алибито му заради убийството на 33-годишен търговец и лихвар Володя Герговски, извършено на 3 ноември 2005 г. в столичния кв. „Стрелбище“.

Октомври 2005 г. 
На 28 октомври 2005 г. домът на несебърския силов бос е претърсен от полицията. Ден по-рано Митьо-Очите е арестуван, докато празнува имен ден в заведение в Бургас. За справка в РПУ-Несебър са закарани 60 от гостите му. След разпитите всички са освободени. При обиска в дома на Желязков не са открити улики, които да дадат основание той да остане в ареста. Той е поставен под наблюдение.

Септември 2005 г. 
На 20 септември 2005 г. в Окръжния съд в Хасково започва процес срещу сочения за наркобос Димитър Желязков за престъпление от 1994 г., когато той и шестима негови приближени са обвинени за въоръжен грабеж и побой над хора на убития Георги Илиев. Инцидентът между двете групировки става пред комплекса „Извора на белоногата“ край Харманли през 1994 г. Тогава ( през 1994 г.) на Димитър Желязков му е наложена забрана за напускане на страната, по време на процеса през 2005 г. тя е отменена. Димитър Желязков отговаря по обвинение във въоръжен грабеж, хулиганство с особена дързост и незаконно притежание на оръжие. Делото е отлагано няколко пъти, на 12 декември 2006 г. Хасковският окръжен съд постановява 11 месеца затвор при първоначален общ режим за несебърския бизнесмен Димитър Желязков. Тъй като Желязков е бил задържан общо четири месеца, те са приспаднати от присъдата.

Юли 2005 г. 
На 16 юли 2005 г. Желязков е задържан за разпит след взрив в Обзор, насочен срещу концесионера на местния плаж – Рали Пенков. След експлозия на бомба, заложена в колата на Пенков, загива 2-годишната му дъщеря, а по-късно, от раните си, умира и неговата съпруга.

Януари 2005 г. 
На 24 януари 2005 г. Димитър Желязков и още осем човека са арестувани в Стара Загора. Несебърският бос е задържан в заведение в комплекс „Верея“. Целта на ареста е да бъде предотвратен сблъсък между групировките на Митьо Очите и Златомир Иванов – Златко Баретата.

Февруари 2004 г. 
На 2 февруари 2004 г. Димитър Желязков и двамата му бодигарди са задържани на Околовръстното шосе край София. При обиска на колата са открити газови пистолети, преработени в бойни, а след направена проверка се оказва,че колата е крадена. Делото се гледа от Софийски градски съд, в началото на март 2004 г. Митьо Очите е осъден условно на година и половина. Мотивът за присъдата е незаконно притежание на оръжие. Тази присъда е обжалвана. Крайното заключение на съда излиза на 26 февруари 2005 г., когато присъдата е намалена на 3 месеца затвор. Мотивът е, че оръжието не е преправяно и затова осъждат Очите само за притежанието на боеприпаси – 4 бр. патрони, калибър 35, снарядени със сачми.

май 2001 г. 
В края на май 2001 г. двама созополски наркодилъри са отвлечени. Те са сред хората на Евгени Стефанов – Женята ( убит през 2003 г.) и пласирали дрогата му в района на Созпол. Смята се, че мъжете са похитени и бити, защото търгували с дрога, без да отделят проценти за Митьо Очите и хората му. Като похитители са заподозрени Желязков и двама от хората му – Йордан Дросев-Черния и Стоян Пенев-Гипса. Случаят се смята за първият по-сериозен сблъсък между хората на Женята и Митьо Очите.

Януари 2001 г. 
След взрив на 22 януари 2001 г. в Бургас пред „Фънки бар“ Димитър Желязков е първият от шестимата арестувани. Прицел на атентаторите тогава е шефът на местната групировка „СИК“ Пламен Дишков-Кела. Той е ранен при експлозията, която разкъсва двама души.

2000 г. 
Несебърският наркобос е сред заподозрените и за инцидент с Кела в края на 2000 г. Тогава в бургаската дискотека „Жега“ става масово сбиване между групировките на Очите и Кела, който е намушкан с нож.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук