СЕНЗАЦИОННО! Учителката на 15-годишния Данаил, клал връстник в ж.к. „Надежда“ ПРЕД DAILYPRESS-bg.com: Психотормоз от децата го подтикна към ножа! (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)

Наричаха го джихадист, заключваха го в тоалетни и го измъчваха

0
98165
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Разследване: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ Ж.К. „НАДЕЖДА 3“

Снимки: Петър ХРИСТОВ,  / СОФИЯ Ж.К. „НАДЕЖДА 3“

На системен тормоз от съучениците си е бил подложен 15-годишният Данаил Бейкверди, който наръга свой съученик миналата седмица. Това разкри ексклузивно пред Информационна агенция „Дейли Прес“ учителка на момчето от столичното 16-о училище в жк „Надежда“. Тя го вижда случайно – докато го арестуват в квартала. Ученикът лежи на паважа, целият в кръв, а до него са две ченгета. „Госпожо, госпожо, елате!“, проплаква момчето. Полицаите позволяват на педагожката да говори с него (снимки от място на ареста вижте по-долу).

„Бях в шок, когато разбрах, че е посегнал към ножа! Каза само, че е трябвало да спаси честта си. Не можех да повярвам какво се е случило“, разказва учителката пред „Дейли Прес“.

„Отношението към него бе нетърпимо. Заключваха го в тоалетната с часове, тормозеха го непрекъснато. Слагаха му кофи на главата и блъскаха по тях“, спомня си учителката пред репортер на агенция „Дейли Прес“.

Познава момчето от втори клас.

Казва, че бил добър и отговорен, но буен. Добавя, че е живеел в собствен свят и затова бил нарочен за различен от връстниците си.

„Наричаха го джихадист, а той всъщност е персиец. Не правиха разлика. Спрягаха името му с „Ислямска държава“. Имаше часове по религия, на които се опитвахме да обясним на децата, че Данаил няма нищо общо с терористичните организации, но тормозът продължи“, разкрива още учителката.

За интернет тормоз съобщават и от полицията. Те проверяват и разказите за изстъпленията и гаврите, на които е подложен Данаил в последните месеци, разбра „Дейли Прес“.

„Това може да е смекчаващо вината му доказателство, макар че никой не оправдава насилието“, казват близките на невръстния персиец пред „Дейли Прес“.

За тормоза над Данаил знае цялото училище, както и родителите му. Никой не предприема адекватни мерки, за да се предотврати касапницата.

Данаил е задържан веднага, след като напада едно от момчетата, които го тормозят. Причаква го на площадка в блок, като знае за срещата им. Причината за афекта му е поредната гавра – гей колаж, който съучениците му разпространяват в интернет.

„Той учеше карате и затова бе трудно да го преборят физически. Обикновено го нападаха по няколко момчета, той отвръщаше отчаяно. Като видяха, че не могат да го пречупят, започнаха психоатаките“, разкриват близки до семейството пред екипът на „Дейли Прес“.

Майката на Данаил е персийка.

Работи заедно с бащата на стоковия пазар „Илиянци“. Планирали са да го местят в друго училище от новата учебна година. Надявали се през ваканцията тормозът от връстниците му до спре, научи ексклузивно „Дейли Прес“.

Пострадалият Кристиян е настанен в „Пирогов“ с прободни рани в корема и врата. Лекарите го стабилизират още в първите часове след нападението, но състоянието му остава тежко.

Данаил е обвинен в опит за убийство.

Дал е обяснения, след като е задържан.

Видеоклипът е записан от деца, които нямат общо със случая. Срещат Дани да се лута с нож в ръката и окървавен из „Надежда“. Питат го какво се е случило и той започва да разказва във видимо превъзбудено състояние. Едно от момчетата вади мобилен телефон и снима разказа, като го подстрекава да говори.

„Когато разбрах, се опитах да се свържа с момчетата и да им кажа да не пускат видеозаписа, а да го предадат на полицията. Те обаче го изтипосаха и сега вече е късно. Дани е добро момче. Този случай има две страни. Това, което говори на видеото, очевидно е под въздействие на адреналина“, казва още преподавателката му.

Близките на момчето се опасяват, че докато тече процесът, Дани ще навърши пълнолетие. Така на практика той може да попадне в истински зандан, а не в трудово-възпитателно училище.

„Ако се стигне дотам, с него е свършено. Той има своите особености в поведението и рисковата среда може лесно да го пречупи“, алармира педагожката. Тя е категорична, че психиатрична експертиза може да даде повече отговори за фаталния инцидент.

В килия остава Данаил, реши на заседание в неделя Софийският градски съд. Решението е взето заради изключително опасното деяние, което е извършил. Адвокатът на обвиняемия ще обжалва мярката на 2 август. Междувременно стана ясно, че раненият Кристиян остава за интензивно лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на здравното заведение. Той преживя животоспасяваща операция.

*Името на учителката се пази в редакцията от съображения за сигурност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук