СЗО: Болестите могат да убият повече хора в Газа, отколкото бомбите

0
471

Повече хора може да умрат в Ивицата Газа от болести, отколкото от бомбардировките, ако здравната система в палестинската територия не бъде възстановена, заяви днес говорител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс.

Здравните власти в Газа, считани за надеждни от ООН, твърдят, че в резултат на израелските бомбардировки в Газа е потвърдена гибелта на повече от 15 000 души, като около 40 % от тях са деца. Има обаче опасения, че още много хора са загинали под развалините.

„В крайна сметка ще видим, че повече хора умират от болести, отколкото от бомбардировките, ако не сме в състояние да направим отново функционираща тази здравна система“, заяви Маргарет Харис от СЗО на брифинг в Женева.

Тя изрази загриженост за увеличаване на броя на огнищата на инфекциозните заболявания, особено диарийните.

Позовавайки се на доклад на ООН за условията на живот на разселените жители в северната част на Ивицата Газа, Харис каза: „Там няма лекарства, няма ваксинации, няма достъп до безопасна вода и хигиена, нито храна. Видяхме много голям брой случаи на диария сред бебетата.“

Тя описа случилото се с болница „Аш Шифа“ в северната част на Ивицата Газа като трагедия и изрази загриженост за задържането от израелските въоръжени сили на хора от нейния медицински персонал, които са били част от евакуационен конвой на СЗО.

Джеймс Елдър, говорител на Агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ), заяви пред репортери чрез видеовръзка, че болниците в Газа са пълни с деца с рани, получени при военни действия, и с гастроентерит от пиене на мръсна вода.

„Срещнах много родители. Те знаят точно от какво имат нужда децата им. Нямат достъп до безопасна вода и това ги осакатява“, каза той.

Елдър разказа как е видял дете, на което му липсва част от единия крак, да лежи на пода в болницата в продължение на няколко часа, без да му бъде оказано лечение поради липса на медицински персонал, информира NOVA.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук