Силата на духа: 15-годишен виртуоз от Казан свири на пиано без ръце

0
979

Възпитаник на детски дом от руския град Казан може да влезе в книгата за рекорди. 15-годишният виртуоз свири на пиано без ръце. Когато младият музикант излиза за първи път на голяма сцена с истински оркестър, залата слуша изпълнението му с притаен дъх, а след това избухва в аплодисменти. А на другия ден вече е знаменитост, съобщава ntv.ru.

„Не зная от колко време се занимава с това, но първоначално останах малко шокиран”, споделя Джамил Шарифулин, концертмайстор на казанския камерен оркестър La Primavera.

Само учителката му по музика знае, че талантът на момчето се появил преди повече от година. Тогава той дори не е познавал нотите.

„Той дойде и ми каза, че му харесва една мелодия, която чул в интернет. След това донесе ноти и ме помоли да я изсвиря. След това дойде и ми каза, че я е научил. Без да знае нотите”, разказа учителката му по музика Аида Ахметшина.

След това започнали уроците по солфеж.

На републиканския фестивал момчето участва заедно със здрави свои връстници и печели. След това талантът му е забелязан от именити музиканти.

„Бих искал здравите деца да го видят. Те имат всичко, за да се занимават, а от време на време ги мързи. А ето човек, който не трябва да свири, той няма с какво да свири. Как го прави, до този момент не мога да разбера”, каза Рустем Абязов, главен диригент на казанския камерен оркестър La Primavera.

И докато казанските музиканти предричат на скромния тийнейджър бъдеще на композитор или певец, видеото с изпълнението му събира милиони гледания в социалните мрежи.

Момчето се смята за щастлив човек. На музикалния конкурс печели електронно пиано, а съвсем скоро се сбъднала и най-съкровената му мечта – да има семейство.

Сега той е увлечен по творчеството на съвременните италиански композитори, а преди три седмици е приет в музикално училище.

Превод: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук