Силни хранителни добавки за здрав организъм

0
1322
Стритата куркума е незаменим антиоксидант.

Ефектът от повечето хранителни добавки е съмнителен, а в някои случаи просто отсъства. Все пак според последните проучвания има някои натурални добавки, които действат дори по-силно и лечебно от традиционните лекарства.

На първо място е берберина, който доказано намалява нивата на кръвна захар и е може би най-силната натурална хранителна добавка. Това се постига чрез намаляване производството на глюкоза от черния дроб. След тестове на 116 доброволци, страдащи от диабет тип 2, е доказано, че има сходен ефект с лекарството за диабет метформин, а нивата на кръвната им захар са паднали с впечатляващите 20%.

Втори по сила е куркумина, който е доказан антивъзпалителен агент. След лечение на 45 пациенти с ревматоиден артрит е доказано, че симптомите им намаляват драстично, дори при някои изчезват напълно само с доза от 500 мг на ден. Доказано е, че при редовна употреба намалява шанса да се разболеете от рак или от болестта на Алцхаймер. Според 60 пациенти с клинична депресия, добавката действа по-ефективно от Прозак и други антидепресанти. Проблемът обаче, е че куркуминът е трудно усвояем от органаизма, затова е препоръчително да се приема с друга хранителна добавка съдържаща пиперин или биоперин, за да се увеличи усвояемостта с 2000%

Друга изключително полезна хранителна добавка е червеният ориз, който съдържа голям процент дрожди. Доказано е, че намалява нивата на „лошия холестерол“ и предпазва от инфаркти и болести на сърцето. Все пак специалистите съветват да се консултирате с вашия лекар относно дозата, която ще повлияе според вашата възраст и тегло.

Все пак трябва да се отбележи, че за да се постигне ефекта на хранителните добавки, то те трябва да бъдат приемани най-малко 1 месец и то да не заменят разнообразното хранене, съветват специалистите.

Чесън срещу високо кръвно

Чесънът е използван в медицината от времената на древните гърци и римляните. Основната му съставка (и тази, която му придава специфичния аромат) е алицина, който е от изключително значение за здравето на сърцето. Проучвания показват, че намалява нивата на „лошия холестерол“ с цели 10-15 процента. Редовната му употреба води до значително намаляване на риска от инфаркти, инсулти и болести на бъбреците. Според последни изследвания сред 210 пациенти чесънът е по-ефективен за сваляне на високо кръвно от атенолол, (който „върви“ странични ефекти). Разбира се, е легендарно средство за борба с настинка и грип./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук