Симеон Николов: Беше време инцидент с МИ-17 да се случи

0
3003

Причината за вчерашната катастрофа на летище „Пловдив“, при която се разби военно-транспортния вертолет Ми-17, е дейността на политиците и тяхното поведение по отношение на армията и оборудването.

Такъв коментар направи бившият зам.-министър на отбраната Симеон Николов и настоящ експерт от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения на пресконференция в БТА, посветена на темата за геополитическия пъзел на световната промяна.

Симеон Николов припомни, че през 2009 г. са били спрени 40% от бюджета на Министерството на отбраната за модернизация на армията, през 2012 г. и 2017 г. са били блокирани проектите за изтребители.

Това е неизбежно, такива инциденти ще има и в близко бъдеще. Беше въпрос на време това да се случи и с Ми-17„, отсече той.

Припомняме, военно-транспортният вертолет Ми-17 падна на летището между 20 и 20.30 часа. Двама души загинаха, а един е в болница. По първоначално данни става въпрос за техническа неизправност. Няма данни за човешка грешка. Военно-окръжна прокуратура вече води разследване по случая.

Николов призова българското общество, че е необходимо е да си даде сметка за отговорността на политиците. Според него в парламента трябва да се избират хора, които имат поне малко знания по международна сигурност, политика и военни въпроси. Освен това е наложително политиците да се минават и специализирани курсове по военна академия.

Той констатира, че все повече се политизират проблемите на българската армия.

Николов изрази възмущението си, че в парламента не се прави разлика между танк и самоходна гаубица, а хората, които нямат понятие от държавно устройство, няма как да управляват страната.

Всичко това руши изключително много международното доверие.

Той констатира, че през последните години в международната политика се забелязват редица проблеми като нарушения на международното право, дефицит на дипломацията, серия от провокации за разгръщане на широка информационна пропагандна война и цинизъм в международните отношения.

По думите му на предстоящата среща на върха в Брюксел, която ще се проведе на 10-11 юли, трябва да се обсъдят въпроси от изключителна важност като разпределението на финансовите ангажименти, плана за увеличаване на силите за бързо реагиране с 30 батальона и развиването на тактическите ядрени средства.

Николов изтъкна, че от изключителна важност за България е развитието на обстановката в Турция.

Според Николов изходите от изборите в Турция на 24 юни са от изключителна важност за укрепването на едноличната власт на Реджеп Ердоган и превръщането на турската страна в президентска република.

Освен това могат да се разиграят три сценария по време на изборите на 24 юни.

Ако Реджеп Ердоган спечели и утвърди едноличната си власт, ще продължи с по-голяма настъпателност операциите си в Сирия, както и дългосрочната си политика за влияние на Балканите.

Вторият сценарии е, ако партията му загуби мнозинство в парламента, тогава ще станем свидетели на продължителни репресии и войни.

Третият възможен вариант е, че ако той загуби изборите, проевропейските сили имат шанса да върнат страната към нормално демократични условия, но този сценарий е най-малко вероятният, според Николов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук