Симитли превръща Тросковския манастир в световна дестинация

0
1097

Община Симитли иска да възроди славата на Тросковския манастир в района на прочутите Коматински скали. Целта на местната власт е не само съхранението и възстановяването на обекта, но и неговата социализация, изграждането на различни атракциони там, за да се привличат туристи от страната и чужбина. „Желанието ни е да запазим националното си недвижимо имущество. Дано осигурим финансиране”, твърдят експерти в общината.

Тросковският манастир в Малешжевска планина е уникален. Събарян и опожаряван е няколко пъти, но е оцелял през вековете. Основан е по времето на Втората българска държава. Днес е запазена църквата, възобновена в този вид през 1906 г., както и част от зидовете на жилищните сгради на монасите. Манастирът „Свети Архангел Михаил“ е построен през 1149 година,

сочат запазени писмени данни. Правен е по уникална технология. Древните майстори споявали камъните с хоросан, напоен с мляко за по-голяма здравина. Предполага се, че слагали още захар и яйца. Манастирът е в долината на Стара река. Опожаряван е три пъти от турците. Днес от него е останала само църквата. През 2007 г. храмът е реставриран със средства на община Симитли. „Но искаме да вдигнем манастира в някогашния му вид, за да го превърнем в световна туристическа дестинация”, разкрива кметът Апостол Апостолов.

/кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук