Син топи баща си за изхвърлени пестициди (снимки)

0
1046
Севастиян Стойков подаде сигнал срещу кооперацията на баща си, че изхвърлила токсични препарати Снимки:Цветелина Георгиева

Син подаде сигнал, че кооперацията на баща му ППК „Хан Аспарух“ е загробила 6-7 бидона с токсични пестициди край град Плиска, Шуменско.

Севастиян Стойков се обадил на телефон 112 към 8,25 часа в петък. Така вдигнал на крак 30 служители на пожарната, полицията, екоинспекцията и областната управа да търсят изхвърлените отрови.

След 12 ч. в петък багер започна да копае, беше извикан и втори
След 12 ч. в петък багер започна да копае, беше извикан и втори

Към 12,10 часа багер започна разкопки на посоченото място. То е общински терен, превърнат в нерегламентирано сметище. Според сина, преди 20 дни той видял ремарке, натоварено с бидоните. Бил нает багер на фирма от гр.Нови пазар да копае при сметището. По думите му на мястото били заровени бидони с отрови, в абсолютен разрез с правилата. Той гледал от далеч.

Торби с бяло прахообразно вещество бяха първите находки.
Торби с бяло прахообразно вещество бяха първите находки.

След близо два часа копаене излязоха чували с бяло прахообразно вещество. Заговори се, че това е амониева селитра, но Севастиян обясняваше, че еколозите не са прави. После багерът спука и бидон с течност.

Пожарникари и полицейски шефове също бяха на мястото на акцията.
Пожарникари и полицейски шефове също бяха на мястото на акцията.

От лабораторията на полицията взеха проби от находката. На мястото пристигна и екип на Гражданска защита. Екоинспектори от РИОСВ-Шумен също взеха почвени проби. В специализирана лаборатория ще се изяснява какви са изхвърлените препарати, каза шефката на екоинспекцията Евелина Шишманова. Втори багер продължи разкопките.

Синът дал и други сведения – че в коопрецията се съхраняват по неправилен начин още торове. Проверка на мястото обаче открила 1 тон течни хербициди в туби. Няма констатирани нарушения, каза ст.експертът Светлозар Симеонов.

Багерът стигна до бидони
Багерът стигна до бидони

На въпроса на медиите защо подава сигнал срещу баща си, Стойков обясни: „Защото мисля за населението“. Каза, че съвсем близо е голям кладенец, от който кооперацията взема вода.

Според екоинспектори, няма опасност за питейната вода на Плиска.

Най-вероятно се касае за фамилен спор между бащата Марин Стойков и сина Севастиян. Другият син Валентин също от година-две участвал в кооперацията, но се разбирал с баща си. Най-вероятно имотен спор е подтикнал сина да подаде сигнала. Според местни хора, фамилията имала дразги, но чак до такъв скандал с топене един на друг не били стигали.

Полицията взе проби, екоинспектори също.
Полицията взе проби, екоинспектори също.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, което е под надзора на районна прокуратура в Нови пазар. Тепърва ще се изяснява количеството на препаратите, опасни ли са и кой ще носи отговорност.

Към 18,15 часа от РИОСВ-Шумен оповестиха, че проверката е установила наличие на заровени инсектициди. Открити са 15 торби от по 50 кг. борна киселина, 5 счупени пластмасови бидона и 50 килограма насипно бяло вещество, без изяснен произход. Фирма с разрешително е взела изкопаните вещества за преопаковане и временно съхранение. Взети са три почвени проби за анализ – фонова на 200 метра от замърсяването, повърхностна на 20 см дълбочина и третата на 4 метра дълбочина./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук