Сиромашки Свети Валентин: Влюбените в Пазарджик си броят стотинките

0
851

Влюбените в Пазарджик все още не са развързали кесиите си за букети, сувенири и валентинки, макар празникът им да е след два дни. Засега само проучват цените, разглеждат, но покупките са единични,съобщи marica.bg. Ваня, която аранжира красота в квартален цветарски магазин, разказва, че вече са приготвили доста варианти за подаръци. И тази година розата ще е сред най-предлаганите за Св. Валентин.Напоследък купувачите търсят по-изчистени и натурални букети, гарнирани само с панделка.Влюбен мъж решил да изненада половинката си с 28 рози, завързани единствено с червена лента.

Разпространени тази година са и кошничките със сувенир животинче, аранжирани с цветя, предлага още Ваня. Актуални са и букетите от хартия, които остават траен спомен. Украсени са с шоколадови бонбони, опаковани в красив станиол.

Не само мъже купуват цветя за нежната си половинка. Случва се често и жени да решат да изненадат партньорите си с подарък в комбинация с букет, обяснява Ваня.

Наскоро имахме поръчка от дама, която бе решила да изненада любимия си с ръчно изрисувана бутилка вино, възглавничка с обща снимка и цветя. Наблюдения ми са, че нежната част от обществото е по-романтично настроена, казва жената.

Освен класическата роза за празника се предлагат най-различни варианти, в които акцентът отново е червеното. Все още обаче няма засилено търсене.

Същото разказват и търговците на цветя на пазара. Засега само разглеждат и се информират за цените. И тук най-често се спират на червена роза с панделка. Търсят се и букети, като най-предпочитаният брой рози са пет или седем. Имаме и случаи, в които ни поръчват доста внушителни композиции, обяснява търговка.

Любопитното е, че най-често интересът към подобни е от страна на тинейджъри. Минават няколко седмици по-рано, разпитват за цените, интересуват се очаква ли се да се вдигнат около празника и с колко. Ние им казваме ориентировъчно колко пари ще им трябват, за да си позволят броя рози, който са си набелязали за своите приятелки.

Оттам насетне влюбените момчета събират пари в продължение на седмици и за празника купуват големи букети с по 20-30 рози, с които да впечатлят своята изгора, смее се търговката. Докато възрастните, отбелязва тя, минават по-скромно – с по една роза, пък понякога и без цвете. На пазара за цветя се интересуват и от орхидеи. Търсят се също декоративни рози в саксии.

Търговците отбелязват, че с наближаването на празника цената на едро на розите значително се е увеличила. От лев и шейсет е скочила на два и петдесет. Като се очаква стойностите да растат още.

Това принуждава търговците също да увеличават цените, срещу което клиентите негодуват и обвиняват единствено тях, без да се замислят, че се влияем от борсата, обясняват търговците.

Производителите също не са в по-изгодна позиция. Мария разказва, че доста често разходите им надхвърлят приходите. Особено тази година, когато температурите паднаха драстично и разходът за отопление на оранжериите значително се е увеличил.

Емил разглежда цветята, изложени на една от сергиите, макар да не планира да купува букет за приятелката си още сега. Вероятно ще го направи утре, когато двамата ще отбележат празника. Спрял се просто да огледа и да се информира за цените. И тази година ще изненада половинката си с букет от няколко червени рози.

С наближаването на празника интересът към бижутата също се увеличава, посочва Гергана Георгиева, която продава сребро в центъра на града. Най-често се търсят медальони под формата на сърчице, комбинирани с фина верижка.

Тъй като тази година е високосна, среброто се търси доста, споменава Гергана. На него се набляга и на свети Валентин, отбелязва Георгиева.

В друг бижутериен магазин в центъра споменават, че освен медальони, често за празника мъжете решават да изненадат приятелката си с пръстен. Част от купуваните пръстени са типичните годежни – с камък.

Макар и клиентите да не са споделяли плановете си, от ювелирите предположиха, че сред влюбените може би ще има и такива, решили да съчетаят празника с предложение, на което не може да бъде отказано.

На сергия за мартеници в центъра на града пък са изложени и валентинки. Добринка Дошкова разказва, че днес вече е продала няколко. Все още не се търсят усилено, но тъй като цената им не е много висока, хората ги взимат.

По-скоро обаче се спират по-възрастните, които купуват валентинка, за да препоръчат на сина или дъщеря си да изненадат своята половинка с нея. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук