Скандален удар по българската дипломация! Плевнелиев готви 40 свои за посланици в края на мандата си

0
1098

Рокадата ще стане след изтичането на мандата на президента Росен Плевнелиев

Броени месеци преди изтичането на мандата на сегашния български президент, ще бъде подменена огромна част от посланическия ни състав в чужбина. В процес на подготовка е подмяната на около 40 посланици. Това се казва в декларация на Управителния съвет на Българското дипломатическо дружество (БДД), в която се изразява несъгласие с подготвяната подмяна.

„В процес на подготовка е подмяната на значителен брой посланици на Р България – около 40. Сам по себе си това представлява един нормален етап в развитието на службата и кариерното развитие на дипломатическите служители, ако не беше налице едно важно обстоятелство. Нека припомним, че големият брой смени е пряко следствие от незаконното отзоваване от министър Николай Младенов на десетки български посланици без съгласието на тогавашния президент и липсата на какъвто и да е диалог с него по назначаването на нови. Стигна се до положение, когато броени месеци преди изтичането на мандата на сегашния български президент, ще бъде подменена огромна част от посланическия ни състав в чужбина, което ще постави наследника му пред свършен факт и невъзможност да изкаже своето мнение по това кой ще представлява страната ни в чужбина.

Считаме това за недопустимо както от политическа, така и от институционална гледна точка. Нещо повече, самата процедура по назначаването на нови посланици се подготвя по начин, който е в разрез с основни положения на Закона за дипломатическата служба и противоречи изцяло на неговия дух. Това ще нанесе пореден удар върху дипломатическата служба, външната политика и цялостния международен авторитет на страната ни.

Според получената информация, сегашното ръководство на МВнР, в тясна координация с Администрацията на президента, подготвя внасянето в МС на няколко поредни списъка с кандидати за посланици, като преобладващата част от тях са политически назначения т.е. лица, външни на службата, без съответния опит и практика, неотговарящи на критериите за заемане на дипломатическа длъжност, даже и от по-нисък ранг (ЗДплС чл. 25, ал. 2, респ. чл. 27).

Става дума за партийни кандидатури, бивши депутати, членове на политически кабинети и партийни активисти, сътрудници на Администрацията на президента. Ако такива кандидатури бъдат одобрени, ще се задълбочи още повече и сега съществуващото нарушение на ЗДплС, който допуска, по изключение, политическите назначения на посланически постове да не надхвърлят 20% (чл.24, ал 3). И към сегашния момент този процент е значително надхвърлен.

Такива посланици не се приемат добре нито от страната домакин, нито от нейния дипломатически корпус и носят много повече негативи, отколкото полза за страната.

Паралелно с това се подготвя предложение определен брой от сега действащите посланици, повечето от които също политически назначения от предишния кабинет, чиито мандати изтичат, директно да бъдат прехвърлени на нови постове в други държави, което е недопустимо и представлява също нарушение на ЗДплС. (чл.65, ал. 2). Като поредно нарушение на ЗДплС ръководството на МВнР е продължило или се готви да продължи мандатите на някои от посланиците извън сроковете, допускани в Закона като изключения (чл. 62, ал.2.)

Още нещо, което е особено важно. Тези нови „партиди” посланици ще представляват Председателството на ЕС по места във втората половина на 2018 г. с ангажименти по тази линия както преди, така и след този период. Това означава, че те ще трябва да координират работата на 28те държави-членки в съответните столици и организации, да прокарват решения и защитават активно позициите на ЕС, да представляват ЕС пред институциите в съответните държави – трудни и отговорни задачи, изискващи опит и дипломатически умения, каквито голяма част от новоназначените нямат.

БДД поставя тези въпроси, водено от загриженост за страната и нейната външна политика и интересите на дипломатическата служба. Какво още трябва да се случи, за да стане ясно на управляващите, че обстановката в света, Европа и Балканите е крайно напрегната и опасна и значението на външната политика неимоверно нараства. Думата на Българя не се чува в ЕС, освен ако премиерът лично не схване сериозността на някои теми. От активната балканска политика, провеждана от предишни президенти и МВнР преди години, не е останала и следа.

Считаме, че в сегашната толкова сложна глобална обстановка е крайно безотговорно да се предприемат действия, които ерозират дипломатическата служба, демотивират нейните служители и се отразяват върху международния авторитет на страната ни”, заявяват от Българското дипломатическо дружество.

От БДД отправят още няколко въпроса към правителството, министър-председателя и партиите, представени в Народното събрание:

– Защо МВнР и външната политика на страната са дадени „на откуп“ на представители на маргинални политически субекти, а управляващата политическата сила носи само отговорността и пасивите от тяхната дейност или бездействие?

– Защо за министри и членове на ръководството на МВнР продължават да бъдат назначавани лица, нямащи никакво отношение и опит във външната политика, без трудов стаж за държавата, представляващи финансирани от чужбина НПО или чужди институции, които след приключването на мандата си губят отново връзка с България?

– Колко дела трябва да загубят такива министри на външните работи заради своята некомпетентност и незаконосъобразни решения, чиято тежест пада върху българския данъкоплатец и дипломатическата служба, а самите те не носят никаква политическа, юридическа и финансова отговорност?

– Докога правителството ще търпи, в момент, когато външната политика придобива повече от всякога жизнено важно значение за страната ни, МВнР да се занимава не с външна, а с кадрова политика. Управителният съвет на дипломатическото дружество призовава премиерът да осъзнае сериозността на ситуацията за България в глобален мащаб, в Европа, в региона на Балканите и около него и да вземе необходимите мерки за активизиране и кадрово осигуряване на външната политика.

Апелът към представените в НС партии е да концентрират вниманието си върху необходимостта от активизиране на външната политика и подбор на компетентни хора, способни да я провеждат. От БДД се обръщат и към МВнР с призива да се противопоставят на незаконосъобразната и вредна кадрова политика, провеждана от сегашното ръководство, което в разрез с Закона за дипломатическата служба, напълва министерството с „калинки“ и скорострелно ги изпраща на задгранична работа. /Пик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук