Скандалната Ченалова – част от офшорната далавера

0
1319

Една от офшорките на Николай Банев разкрити в от в. „24 часа„, медиен партньор на ICIJ в проекта #PanamaPapers е използвана, за да се фалира „ФИК АКБ-Форес“ АД, показват документи от Търговския регистър.

С определение 6789 от 2013 г. на съдия Румяна Ченалова от Търговското отделение на СГС фирмата „Холандска Мечта“, която е наследник на „Финансово-Индустриален Концерн АКБ-Форес“ е обявена в несъстоятелност по производство инициирано от „Хънтли Оувърсийз Трейдинг“ – една от офшорките на Баневи.

Претенциите на „Хънтли“ (Банев) към „Холандска Мечта“ (Банев) са, че „Хънтли“ финансирал покупката на два самолета „Чесна“, но „Холандска Мечта“ не му върнала парите.

Ченалова приема, че са налице данни за допускане на обезпечителна мярка и назначава временен синдик на „Холандска Мечта“.

В същото време Холандска Мечта има големи задължения към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), която се опитва да ги събере като запорира и продава нейни имоти.

Така чрез мними кредити от офшорки, притежавани от Банев, той лъже държавата, за да не плати задълженията си по приватизационен договор, пише Бивол.

Името на Николай Банев фигурира и в дипломатически доклад на посланик Пардю за българската организирана престъпност от 2005 г., изтекъл в Wikileaks, където за него е отбелязано следното:

„M. (C) КОРПОРАЦИЯ АКБ. КОРПОРАЦИЯ АКБ ръководена от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ (български гражданин, роден на 16-ти август 1959 г.), участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.“

 Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук