СКАНДАЛНО! Белгийски политик: България вън от ЕС! Премиерът на Валония призова за Булекзит

0
957

Министър-председателят на белгийския автономен район Валония Пол Маниет се обяви за излизане на Полша, Унгария, Румъния и България от ЕС, пише френският в. „Монд“. Маниет заяви, че след Брекзита – предстоящото напускане на общността от Великобритания – е „желателно“ да последват „Полекзит, Унгрекзит, Румекзит, Булекзит“.

Валонският премиер, „може би най-големият евроскептик сред социалистите“, както сам се представя, се изказва много критично за развитието на Европейския съюз, посочва „Монд“. Френският ежедневник припомня, че белгийският политик се прочу с позицията си срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. В крайна сметка документът бе подписан, след като обаче неговият регион настоя да бъде предоговорен.

Маниет заяви пред вестник „Еко“, че се надява на „твърди, но балансирани“ преговори с Великобритания, които да стимулират страни от Централна и Източна Европа, а може би също Дания и Швеция, потенциално склонни на свой ред да преговарят за търговски споразумения и партньорства, а в крайна сметка и за излизане от ЕС. Един от колегите му, министър-председателят социалист на Федерация Валония-Брюксел Руди Демот, се дистанцира от позицията на Маниет.

Ръководителят на белгийските франкофони се обяви пред френски медии по-скоро за възраждане на европейския проект, което да започне от няколко държави, но без същевременно една или повече страни членки да напуснат ЕС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук