Скандално разкритие! Френският посланик и Пинокио готвят нов комплот срещу главния прокурор

0
1045

Френският посланик в София Ксавие Лапер дьо Кабан за пореден път престъпи дипломатичния етикет. Миналия четвъртък (11 февруари) дипломатът дал обяд за предварително подбрани активисти от грантово зависими неправителствени организации, на която е заявил твърдото си намерение за продължаване на кампанията срещу главния прокурор на Република България.

Списъкът с гостите, които са присъствали на обяда в резиденцията на ул. “Оборище” №27, бил изготвен от проваления бивш правосъден министър Христо Иванов-Пинокио. След като по сценарий Иванов напусна изпълнителната власт, той се е заел със задачата задкулисно да организира кампания срещу обвинител №1. Активна подкрепа в задкулисните схеми на Пинокио давал именно Кабан. Освен през грантово зависими НПО-та, атаките срещу държавното обвинение щели да се организират и чрез триото председателя на ВКС Лозан Панов, председателя на СГС Калоян Топалов и неговия кумец му Владимир Йорданов, който на всяка цена трябвало да бъде уреден с поста на председател на Софийския апелативен съд.

Дьо Кабан скандално нахъсвал представителите на финансирани от “Америка за България” и “Отворено общество” неправителствени организации да се включат в серия от събития, които щял да организира Пинокио. Задкулисният сценарий трябвало да стартира в следващите дни, когато се очаква Министерството на правосъдието да представи промените в Закона за съдебната власт. Пинокио бил бесен, че екипът на новия министър Екатерина Захариева възнамерявал да се откаже от скандалните лобистки предложения, с които бил изпълнен проектът за ЗСВ, изготвен миналата година. Законопроектът на Иванов бил пълен с текстове, които целели да осигурят на съдийската партия – Съюз на съдиите в България – безпрепятствено овладяване на съдебната власт и ограничаване правомощията на прокуратурата. За да се противопостави на опитите на задкулисието да овладее Темида, проектът, който Захариева трябва да предложи в следващите дни, следва да изключва именно лобистките предложения на ССБ.

Чрез главния секретар на МП Ивелина Николова, която е назначена от него самия, Христо Иванов получил изпреварваща информация за намеренията на Захариева и дори започнал да шантажира ръководството на правосъдното ведомство. Чрез посредник Пинокио дори заплашил Захариева, че ще поиска оставката й, ако тя не внесе неговия проект за промени в ЗСВ, които целят смачкване на прокуратурата.

По време на обяда на 11 февруари, посланикът преминал всички граници на дипломатичния тон и дори разкрил подробности от проведената същия ден закуска на посланиците на Европейския съюз с министър Екатерина Захариева. Дьо Кабан настоял “агентите” на грантовите НПО-та да работят за ограничаване на правомощията на главния прокурор. На практика, Кабан и Пинокио целят поставянето на прокуратурата в зависимост от политическите и олигархични кръгове. Така щяло да се гарантира и пълна индулгенция за извършени закононарушения от страна на олигарсите Цветан Василев, Прокопиев, Донев и компания, чиито медии са рупори на кампанията срещу българските правоохранителни институции и правителството на Бойко Борисов.

На обяда Ксавие Лапер дьо Кабан изобщо не засегнал темата със скандалната съдийка Румяна Ченалова. Кабан, който е Кръстник на Ченалова, избягвал да говори за “гнилата ябълка”, особено след като стана публично известен аудио-запис, в който скандалната съдийка твърди, че френският посланик е взимал пари, за да лобира за решаването на определени съдебни дела. Кабан не коментирал и скандалната си близост с международния аферист Пиер Луврие, който в средата на 2015 г. се опита да заграби активи от фалиралата Корпоративна търговска банка. Оказало се, че докато бил в България, Луврие, който твърдеше, че представлява международен фонд, а всъщност защитаваше интересите на банкера-беглец Цветан Василев, също посетил масивната къща, намираща се на столичната ул. “Оборище”./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук