Скандално разкритие! $2 милиона изнесени от България с аферата на ексшеф в ДСК

0
1362

Над 1 милион щатски долара са изнесени от страната, посредством използване на документи с невярно съдържание, съобщиха от Окръжна прокуратура – Пловдив. Операцията по пресичането на канала е проведена вчера от „Икономическа полиция“ , като при акцията е арестуван 53- годишният бивш директор на ДСК – Пловдив Красимир Калинкин. Работи се по установяване на обстоятелствата при извършване и на други преводи с обща стойност над още 1 млн. щатски долара

Транзакциите са извършвани в периода март 2015 г. – януари 2016 г. Множество банкови преводи са направени извън територията на страната, посредством използване на документи с невярно съдържание. Общата стойност на преведените суми възлиза на близо 1 млн. щатски долара, като преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта – престъпление по чл. 250, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Към момента към наказателна отговорност за посоченото престъпление е привлечен 29 – годишен пловдивчанин. Той е съдействал на разследването и е дал обяснения за собствените си действия, както и за тези на съучастниците си. Той е с мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 10 000 лева.

Красимир Калинкин е задържан за 24 часа и до края на деня прокуратурата трябва да реши дали да продължи ареста му с още 72 часа. В полицията е бил отведен и синът му Емилиян Калинкин.

Според информация на „Трафик нюз“ при операциите е използван печата на фирма, която е собственост на сина на собственика на популярното в миналото заведение „Коктейлите на Влади“ Димитър Томов. Той е имал съвместна дейност с Емилиян Калинкин, но в последствие неговата фирма е използвана при транзакциите. Мъжът разбрал какво се е случило , когато получил съобщение от НАП че дължи близо 200 бона данъци.

По делото са иззети множество документи, разпитват се свидетели, назначени са експертизи. Работи се по установяване на обстоятелствата при извършване и на други преводи с обща стойност над още 1 млн. щатски долара. Изяснява се произхода на средствата, с оглед преценка за евентуално извършено пране на пари.

Калинкин старши бе шеф на ДСК- Пловдив, а в последствие и на Алфа банк. Кариерата си е започнал в Булбанк. През 2007 година бе назначен и за зам. директор на Фонд „Земеделие, но бе освободен преди да встъпи в длъжност./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук