СКАНДАЛНО! Разкриха заплатата на Иван Искров! Бившият управител на БНБ взимал 4 пъти повече пари от Бойко Борисов!

0
1029

Почти 20 000 лева е била заплатата на бившия управител на БНБ Иван Искров. Това каза депутатът от Реформаторския блок Петър Славов на пресконференция в Народното събрание.

Той и колегата му Мартин Димитров осъдиха БНБ заради отказ за достъп до обществена информация. Така от централната банка бяха принудени да разкрият заплатите и бонусите на Искров, заместниците му и други членове от управлението на институцията.

Всъщност половината от възнагражденията идват от бонуси, съобщи Петър Славов. В периода януари – юни 2014 г. Иван Искров е получавал 19 070 лв. От тях 12 870 били основна заплата, а 6200 лв. са допълнителни възнаграждения, социални средства и обезщетения.

Подуправителите – Димитър Костов, Калин Христов и Цветан Гунев, в този период са получавали над 17 000 лв. на месец. Близо половината от тях пак са от бонуси.

В следващи периоди заплатите са били малко по-ниски. Искров е получавал около 17 000 лв., а заместниците му – около 15 000 лв.

Според Мартин Димитров тези заплати са твърде високи. Не било нормално шефът на БНБ да получава четири пъти повече от премиера. Друга лоша практика била раздаването на бонуси „на калпак”. Т.е. допълнителното възнаграждение в БНБ не било съобразено със заслугите на висшите служители.

Парадоксално според реформаторите е, че бонусите са били най-големи при затварянето на фалиралата Корпоративна търговска банка.

Депутатите от РБ ще предложат наново законопроект, с който да се сложи таван на заплатите в БНБ, какъвто в момента нямало.

Мартин Димитров смята, че възнаграждението на управителя на централната банка не бива да е по-голямо от това на председателя на парламента. Бонусът пък следвало да е максимум до още една заплата.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук