СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ! Черният списък на Турция със 136 българи правен след отказ на 40 кметове и депутати да подкрепят Местан

0
1274

136 български гражданин са в неофициален черен списък на Турция, като в ТОП 30 са Ахмед Доган, Делян Пеевски, тримата съпредседатели Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, бивши министри, популярни настоящи общински кметове и ключови депутати на ДПС.

Това разкриха пред 24rodopi.com от ръководството на авторитетна изселническа организация три дни преди истанбулски медии да обявят, че на Доган и Пеевски е наложена забрана да влизат в Турция. Новината за списъка потвърди на 17 февруари бивш висш държавен служител, с когото също е проведен „международен разговор със запитване дали ще влезе в новата партия на Лютви Местан“.
„Не са ми отправяни заплахи. Проведох нормален разговор. Чувал съм са заплахи, но при мен няма драма. Никой не може да ми каже, че имам имоти в Турция, купени с пари със съмнителен произход. Нямам бизнес там. В същото време съм видял сълзите на хора, на които им се обяснява, че имат роднини в Турция и следва да подкрепят новата партия ДОСТ“, разкри източникът.
Към днешна дата от списъка е отпаднал само един бивш народен представител, който декларирал, че ще се включи в новата партия ДОСТ. Учредителното събрание на новата формация ще се проведе в близките дни.
Седмица преди вестник „Стар“ да обяви, че на Ахмед Доган и Делян Пеевски им е наложена забрана да влизат в Турция, гранични служители на „Капъ куле“ са подложили на психоатака важен функционер на ДПС. Това разкриха двама независими един от друг източници.
Председател на Общински съвет е пътувал за Република Турция. Безпроблемно е минал проверката на ГКПП „Капитан Андреево“, но при паспортната обработка на турския граничен пункт последвали действия, които по-късно са определени от общинаря като психоатака. Турският полицай казал „Ихбар вар“, т. е. че има сигнал срещу пътуващия председател на Общинския съвет. Повече от час е продължила „проверката“, която не eустановила нередности и общинарят продължил напред.
Преживелият стресовата ситуация функционер на ДПС отказва коментар и настоява да не бъде разкрита самоличността му, за да не създава допълнителни притеснения на роднините си в Турция.
Санкцията срещу Делян Пеевски е заради два доклада. Първата жалба в Анкара срещу медиите на депутата от ДПС е подадена от български народен представител, който на 6 януари е разговарял с високопоставено правителствено лице в турската столица, твърди още изданието.
С всеки един от 136-имата вече са водени разговори, с някои повече от един път. Преобладаващата част от присъстващите в него са членове на Централния съвет на ДПС.
„С някои е говорено и в края на миналата година, и през тази. Разговорите от турска страна се водят предимно от изселнически лидери, които ни обясняват, че е разумно преминаването към ДОСТ. Не става въпрос за официална забрана за влизане в Тупрция или друга санкция, а за психоатака. На този етап е съобщено, че само на двама е наложена забрана, но и това може да е само част от атаката. Има хора, които тежко изживяват този тормоз, защото има деца и внуци в Турция. Всеки един обаче е наясно, че пътуването за Турция и престоят там ще е едно изпитание“, това разкри народен представител, с който са разговаряли двама изселнически лидери и един служител от министерство в Анкара.
Съставянето на списъка започнало на 24 декември м. г. Тогава Лютви Местан се появи в Кърджали и в офиса на Областният съвет на ДПС били поканени 40 души, за да го подкрепят. Само двама застанали на негова страна. Повечето напуснали офиса безмълвни. Прям и категоричен в позицията си бил само един бивш общински кмет. „Лютви, все още не е късно да се върнеш от пътя, по който си тръгнал. Аз потеглям за София, за да застана до лидера си. Препоръчвам да го направиш и ти“, това заявил бившият кмет. Същият ден отхвърлилите поканата да застанат до Местан, са провели няколко разговора по темата. По телефона ги търсели изселнически лидери и „важна особа от Пловдив“.
Ще припомним, че бившият депутат от ДПС Ахмед Юсеин подаде оставка като съветник в централата на партията, на 3 февруари.
„Членовете на парламентарната група на ДПС са шампиони по корупция и това може да се види от сметките им в КТБ, в български и швейцарски банки. Числата са шокиращи“, това написа на стената си във Фейсбук бившият депутат на Движението Ахмед Юсеин след като подаде оставка в централата на ДПС, където в последните години работеше като съветник.
„Не е ясно кой е ръководител на партията. Нейният основател или „многообичаният“ в България, Европа и САЩ Пеевски, или пък назначените съпредседатели. Не знам остана ли такова нещо, наречено вътрешнопартийна демокрация?“, пише на турски език Юсеин. Той обвинява ДПС за изоставените бедни хора по селата и напускащите България младежи. Очаква се Юсеин да влезе в новата партия на Лютви Местан.
В профила си в социалната мрежа Ахмед Юсеин разказва и за Новогодишния купон в т.нар. „Боянски сараи“, който се състоя на 17 декември м. г.
„Тръгнах си по-рано по здравословни причини. Не мога да приема думите на председателя-учредител, че прочетената от трибуната на парламента декларация във връзка със сваления самолет е грешка, както и това, че няма да позволи българските турци да са пета колона на Анкара. Какво иска да каже? Че ние като страна член на НАТО трябва да обичаме страната, която нарушава въздушното пространство на балтийските държави и нашето откъм Черно море и откъсна Крим и територии от Украйна? Боже мой, бях потресен от това изявление и от отношението му към лидера Местан“, пише Юсеин.
В ДПС прогнозират, че бившият депутат ще бъде един от учредителите на ДОСТ.
В списък „136″ попадат всички народни представители на ДПС, кадри на Движението, които в различни периоди са заемали важни позиции във висшата изпълнителна власт – министри, зам.-министри и шефове на агенции и държавни дружества, а така също и в местната власт – общински кметове и председатели на Общински съвети.
„Някои от тези хора вероятно ще се включат в партията ДОСТ на по-късен етап. Вероятно ще има един-двама още на учредителното събрание. Върнати хора от границата едва ли ще има, освен, ако някой не се е забъркал в контрабанда. Достатъчно обаче е на хора с по-слаби нерви да им посочиш адресите на близките им, имотите им, годините, които остават до пенсия, важната позиция, която някой от братовчедите заема. Чух, е на един дори му е намекнато за някакви записи на службите, но последното е само слух. На мен само ми е обяснено, че трябва да направя избора си в полза на ДОСТ и че този път нещата са много по-различни отпреди“, разказа един от списъка „136″.
pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук