Скандал в Дейли Прес! Супер скандално! Минерална вода Бачково образува камъни в бъбреците! Прави наслоявания

0
2509

От достоверен източник ДЕЙЛИ ПРЕС  разбра, че българският пазар е залят с отровна минерална вода „Бачково”. Скандалната информация се крие от хората, а водата застрашава живота ни. Информацията е дошла след сигнал на потребители и към днешна дата се води разследване. Органите проверяват също дали на пазара не е пуснато опасно менте, откраднало въпросната марка. Първоначално се оказало, че сертификатът за качество на напитката категорично не отговаря на нейното съдържание, а лабораторните проби показали висока концентрация на изключително вредни за организма на човека вещества.0

За случая вече били уведомени всички компетентни органи с молба за ускорена проверка, за да може в най-кратки срокове да стартира процедура по изтеглянето на водата-убиец от пазара и нейното унищожаване.

На въпроса какви са точно последиците от консумацията, получихме потресаващ отговор: водата може да причини образуването на камъни в бъбреците, също така създава и наслоявания в организма на флуорид. Очаква се до дни Министерството на здравеопазването да направи официално съобщение по въпроса, но засега все още не се шуми около случая.камъни в бъбреците

Всъщност, в България винаги се сещат да информират населението, след като вече има жертви, а дотогава, по незнайни причини, всички пазят гробно мълчание.

Имаме навика да купуваме минерална вода, без да четем етикетите. А на някои от най-известните български марки минерална вода като „Хисар”, „Девин”, „Бачково”, „Ракитово”, „Велинград”, „Velingrad (BG)”, „Клептуза”, „Михалково”, „Рударци и др., пише: „Съдържа флуорид (F) над 1.5 мг/л и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“.

Но има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид.

Какво е опасното на флуорида?

Експертите казват, че повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до 7-годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи“.01

По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.

Натуралните минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 мг/л са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия, по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в ЕС.

За ползата и вредата от флуора от години тече световен спор между зъболекари и хуманни лекари. Първите казват, че редовното приемане на флуорни съединения заздравява зъбите и намалява риска от кариеси. По тази причина почти всички пасти за зъби в търговската мрежа са с флуор. В някои държави като САЩ изкуствено се флуорира дори питейната вода. От Българския зъболекарски съюз също се опитаха да флуорират питейната вода в България, но Министерството на здравеопазването се възпротиви.

Според д-р Филис Муленикс, бивша директорка на „Форсайт дентъл сентър” в Бостън, САЩ, флуоридите са силно токсични за централната нервна система и могат да се отразят зле на мозъка дори в ниски дози. При бебета и деца се уврежда развитието на мозъка, засяга се моторната функция, намалява се способността за обучение.

Други изследвания показват, че флуоридите се отразяват неблагоприятно върху фертилното здраве.

Контролът върху производството и етикетирането на бутилираните натурални минерални води в България се извършва от Министерство на здравеопазването (МЗ) и  неговите Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Съдържанието на флуориди се проверява още на етап предоставяне на концесия за добив на минерална вода. От МЗ уверяват, че на пазара не може да бъде пусната бутилирана натурална минерална вода със съдържание на флуорид над 5 мг/л.02

Модерният човек живее в постоянна опасност. А най-лошото е, че много от рисковете всъщност дори не ги осъзнаваме – заключваме вратите си, оглеждаме се на улицата, но осъзнаваме ли какво ядем?

Днес продажбите на вредни храни се увеличиха драстично и стигнаха апогея си. Вече дори не ни правят и впечатление. Големите търговски вериги, магазини за бързо хранене, полуфабрикатите, неизвестно как направените напитки обсебиха живота ни и вече са част от него. И без да разбираме, докато ние ги ядем… Те пък изяждат нас.

В края на миналата година столичанинът Пламен Г. купил от близката до дома му бакалия опакован в целофан едрозърнест нарязан хляб. Семейството му седнало на трапезата и всички хапнали от хляба. Пламен посегнал към последната филия, когато забелязал, че нещо се чернее в нея. Оказало се, че това е железен болт. Възмутен, потърпевшият се опитал да влезе във връзка с фирмата производител, за да я уведоми за неприятната находка. Но, напразно – на опаковката на хляба липсвали, както телефонен номер, така и адрес на производителя.

От дирекция „Контрол на храните” към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ съобщават, че страната е обхваната от истинска епидемия. Става дума за лавина от недопустими и опасни за здравето находки в ястия и продукти, за които граждани сигнализират всеки ден. Специални екипи проучват причините, довели до споменатите инциденти. През последните месеци обаче инспекторите едва смогват да приемат и обработят купищата сигнали за нередности в магазини, обществени кухни и ресторанти. Най-пресният случай, потресъл цяла България, е умрялата мишка в попарата, която преди време сервираха на детенце в пловдивската болница „Св. Георги”. От тогава 2-годишната Теди отказва да яде и щом види чиния, започва да пищи: „Мишка, мишка…”.мишка

На повече от неприятна случка станаха свидетели и членовете на семейство от Велико Търново. Георгиеви решили да спестят време за готвене през уикенда и да си купят печено пиле от специализирания щанд на голяма и авторитетна търговска верига в града. Още повече, че около грила ухаело апетитно и хрупкавата коричка на пилето предизвиквала очаквания за кулинарно удоволствие. Когато обаче разчупили пилето на трапезата, от него изпълзели бели червеи. Веднага домакинята се обадила на специалния „телефон на потребителя” и обяснила случката. Отвратителното веществено доказателство старателно било прибрано в хладилника. Цялото семейство очаквало, че незабавно ще пристигнат инспектори, които ще задействат контролните си лостове и ще открият виновника.

Нищо подобно. Минават 3 дни. След новите позвънявания на г-жа Георгиева най-сетне /на 4-ия ден!/ пристига чиновник от местния клон на Агенцията по храните. Той почти я напада – не можело така, трябвало веднага да върне пилето в магазина и после да сезира агенцията за случая…

След проверката в магазина било установено, че в топлата витрина на търговския обект спокойно си пълзят рояци мухи. На управителя бил съставен акт за 2000 лв. Той пък върнал парите за червивото пиле на Георгиеви, като за компенсация им подарил бутилка водка.бебешка храна

Не винаги обаче може да се очаква подобен хепи енд. Много страшна беля беше на път да се случи, ако майки от Раднево не бяха забелязали парченцата стъкла в бебешка храна. Става дума за бурканчета с каша от ябълки и круши. Паникьосаните жени веднага се обадили в местния клон на Агенцията по храните. Проверката на инспекторите доказа, че сигналът е основателен. В пюретата от ябълки и круши, както и от банани и бисквити, те наистина открили парчета от стъкло. Производител на опасната детска храна е много известна асеновградска фирма, специализирала се в този бизнес. И отново старата песен – някой конкурент искал да подлее вода на фирмата-производител на детски пюренца, и затова пуснал стъкълцата в бурканчетата, отговориха нейни служители.

Колкото и невероятно да звучи, но в парче скъпа пастърма, също продукт на много уважавана наша фирма от месопреработвателната промишленост, клиент намира едър нокът от прилеп. За да не е голословен, той го снима. А от бурканче с лютеница, дело на един от най-големите й родни производители – домакиня извадила едра дървена треска. Това се случило, когато мажела филия с лютеница за малкото си внуче.

От Агенцията по храните допълниха още куп примери за намерени в продукти и ястия пластмасови парчета, късчета алуминий от тави, трески от палети и щайги, косми и фибри, които пък говорят за ниска хигиена около поточните линии.месо

След извършени проверки в супермаркети и месарски магазини в цяла България, стана ясно, че повече от обичайна практика е, да се продава старо, вмирисано или направо развалено месо, минало през съответната „освежаваща козметика” от хитрите търговци.
Успешно използваните „топли щандове” и витрини за „мариновани меса” вече са почти напълно заместени от силни химикали, консервиращи и стабилизиращи субстанции. Хит в продуктите за успешно имитиране на „свежест” и пресен външен вид на месата, е консервиращ прах, доставян редовно от Полша, известен в бранша като „суха кръв” или „кръв на прах”.

„Сухата кръв” съдържа изключително силни химикали, но овалването на продуктите в нея се практикува масово, защото така те добиват невероятно питателен и свеж вид.
Въпросният препарат се ползва успешно и от редица заведения за хранене, където клиентът трябва да бъде заблуден, че консумира току-що приготвено от пресни продукти ястие.

Според европейското законодателство, месото има срок на годност седем дни, само ако се съхранява при температура 7 градуса. Това обаче, в България не се спазва.сухата кръв

Шокиращ е фактът, че „сухата кръв” е една от основните съставки на родните колбаси. Рецептата на българските салами се оказва смразяваща: 30% суха кръв, още толкова мас на прах, а останалото е вода и коктейл от Е-та за цвят, аромат и каквито още се искаме екстри. Оказва се, че това е точната рецепта на над 65% от колбасите, произведени в България, а страната ни е на челно място по „внос на суха кръв“ в Европа.

Логичен въпрос е, какво представлява субстанцията „суха кръв”. Това е отпадъчен продукт от кланиците, който се пакетира и заравя в специални септични ями. Отпадъчен. Но за някои от нашите търговци, това не е пречка да го използват като субстанция за производство на колбаси и „освежаване на меса”. А за собствениците на кланици в Европа – добре дошла печалба. Вместо да правят разходи и да копаят ями, направо товарят за продажба в България този отпадъчен и отровен продукт.

Но проблемът не е в „ сухата кръв”, а в това, че някой се опитва да ни я представи за друго и по този начин ни заблуждава като потребители.

Измамата обикновено откриваме вкъщи. Но само част от нея. Когато готвим, обемите се свиват до истинските си размери – водата се изпарява, но не и карагенанът, който изяждаме заедно с месото. Нищо, че той е толкова „хранителен“, колкото и ако ядем сапун, в чието производство също се използва.

Инспекторите предупреждават, че съществува съвсем реален риск за здравето на потребителите, консумиращи подобни продукти. Предстоят още проверки, които да сложат край на порочната практика в цялата страна.

А съветът им към потребителите е: Яжте възможно най-непреработени неща! Всичко, което е красиво опаковано, страшно вкусно и изкусително, не е задължително да е и качествено.

Междувременно, лошата храна в детските градини и училищата изправя на нокти родителите. Липсата на контрол от страна на държавата доведе до масово предлагане на нискокачествени продукти по столовете, които влошиха здравето на децата.

deteРодителите от години се борят да подобрят качеството на храната по детските градини и училищата. Изследванията на здравето на подрастващите показват доста притеснителни резултати. От година на година се увеличава броя на децата, които развиват алергии, диабет или имат наднормено тегло. Като основна причина за влошеното здравословно състояние се посочва ежедневната консумация на вредни храни и напитки. Вече има случаи, при които 9-годишни развиват диабет. Регистрирани са и 11- годишни пациенти с инфаркт.

С въвеждането на занималня до седми клас и предучилищна за пет годишните, проблемът става още по-голям. В най-важната възраст за израстването децата ще прекарват половината си ден в училище или детската градина. Там ще получават две от основните хранения за деня – закуска и обяд.

До момента предлаганите по столовете храни са с неизяснено съдържание, има съмнения и за предлагани продукти с изтекъл срок на годност. Надеждата на родителите е в нова наредба, която ще въведе по-строги изисквания за качеството на храната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук