Скандал в ефира: Сценаристите на Слави и Цветозар Томов се карат как и кое брои ЦИК за референдума

0
1394

„ЦИК не е взела никакво решение относно броя на участвалите в референдумаЦитирали сме второто число (на намерените пликове – б. ред), защото то е по-високо. Но това са сумарни данни от междинен протокол. Сега се прави второто въвеждане и анализ на съответствието“, това каза пред БТВ говорителят на ЦИК Цветозар Томов за това как и кое брои ЦИК за референдума и откъде идват различията.

На въпрос какво точно се брои – подписи, бюлетини или намерени пликове, отговори, че се брои всичко и трябва да се отстранят несъответствията – например ако в урната се намери бюлетина без плик и празен плик, това не може да се брои като два гласа.

„Получихме сигнал от граждани, че в Силистра има 500 човека, а в секционната комисия е написала, че са се подписали петима души. После има по 300 бюлетини с отговори на въпросите от референдума. Протоколите са ви сбъркани, не дадохте на хората пликове. Има и такива сигнали”, обърна се към Томов сценариста от „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов.

Става думи за данни от първо въвеждане на протоколите, след това комисията трябва да отстрани техническите грешки в протоколите, подчерта Цветанов.

На въпрос кой носи отговорност, ако в дадена секция не е имало бюлетини, тъй като има и такива сигнали,  Томов отговори, че това е секционната избирателна комисия (СИК), която трябва да се обърне към районната и да поиска бюлетини.

Защо за грешка на органа, който провежда изборите, биват наказани избирателите, попита другият представител на „Шоуто на Слави” – Ивайло Вълчев.

„Няма избори в света, където не стават нарушения. Но да се правят генерални заключения от няколко сигнала, няма да е справедливо. Ние сме 22 души, които трябва да контролираме изборния процес в над 12 хил. секции“, заяви Томов.

„Проблемът е, че трудно може да се вярва на ЦИК вече, тия чували, които престояват 3-4 дни… Може сега да се открият още чували, бюлетини… Сбъркани са ви протоколите, по тях има драскано. поправяно. Протоколите ви са пълен батак“, заяви сценаристът Тошко Йорданов./ТРУД

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук