Скандал! Това ли е човекът, който фалшифицира изборите? Шефът на Информационно обслужване Ивайло Филипов давал и отнемал проценти на избрани от него партии

0
213

Сред “порязаните” били ИТН и “Възраждане”, наливал гласове на “Промяната”

Скандален сигнал как един обвит в анонимност чиновник е в състояние да решава коя партия да влезе в парламента и коя да остане под чертата, пристигна в редакцията ни. Лицето, в чиито не особено чисти ръце е поверен изборният процес, е шефът на “Информационно обслужване” Ивайло Филипов, който е “вечният директор”, започнал кариерата си по време на ГЕРБ, но процъфтял при менторите си от “Продължаваме промяната”.

Ако вярваме на източниците си, Филипов съумял да пробие системата, разпределяйки мандати и казвайки кой депутат от кой регион да влезе. Врътката се осъществявала най-вече през невалидните бюлетини, както и през гласовете “не подкрепям никого”, твърдят наблюдателите на събитията. Той бил измислил схема как да прелее тези наглед никому ненужни бюлетини на “правилната” партия, която след 2021 г. неизменно се оказвала “Промяната”.

Куриозен случай от октомврийския вот през 2022 г., разказан ни от очевидец сочи, че Филипов влязъл по обяд в една от секциите и казал на представителите на ИТН “малко Ви трябваше да влезете, ама този път няма да стане”. Първоначално приказките му не били взети на сериозно от членовете на СИК, т.к до края на изборния ден оставали почти шест часа, но след края на вечерта хората на Слави останали като полети с ледена вода, т.к. заканата на Филипов излязла пророческа. Още тогава лъснал фактът, че ръководеното от него “Информационно обслужване” е намерило начин да заобикаля правилата за честни избори и да натаманява резултата в угода на всеки, гарантирал “чувал с кеш” на несменяемия шеф.

Следващите опарени от самоуправството на Филипов била партия “Възраждане”, за която отново през есента на 2022 г. станало ясно, че са й били незаконно отнети близо 3 процента от вота на симпатизантите им. Цифром и словом това се равнява на над 50 хил. гласа, и то при ниска активност, припомнят запознати.

Ивайло Филипов оглавява „Информационно обслужване“ от 2015 г. насам. В края на 2019 г. компанията, която е 99.9% държавна собственост, бе вписана в Закона за електронното управление (ЗЕУ) като национален системен интегратор и единствено обслужващо дружество за някои институции, сред които МВР, МЗ, НАП и др. ИО разработва и редица ключови системи като Националната здравно-информационна система (НЗИС) и Електронната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Какъв кеш минава през обществените поръчки, пуснати с подписа на Филипов, колко процента настоявал са му връщат избраните фирми и рискува ли България да се озове в епицентъра на международен скандал заради самоуправството му, очаквайте шокиращи факти в следващата част на разследването ни.

Източник: crimesbg.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук