Следят под лупа паметниците на културата в София

0
1107

Сградите паметници на културата в столицата да се следят под лупа за нарушения на недобросъвестни стопани, които ги оставят да се рушат. Това е разпоредила кметът на София Йорданка Фандъкова на своите райони заместници и на служителите от Дирекция „Контрол по строителството”.

Три пъти съм налагала максималната санкция от 100 000 лв. за „Захарна фабрика“, като единия път съдът я намали на половина, обясни Фандъкова.

Най-високата глоба е подписала и за собственика на къщата на Яворов. Към районите на Столичната община работят комисии, които следят за опасни сгради и издават съответните предписания.

Огромна е и отговорността на собствениците, посочи Фандъкова. Тя каза, че подкрепя промени в законодателството за запазване на културните ценности. „Когато собствениците не се грижат за сградите си, трябва да има механизъм, чрез който те да бъдат санкционирани.

Подкрепям всяка максимално тежка санкция и идея в това отношение, която да гарантира запазването на културните ценности”, категорична бе кметът./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук