След изразходването на държавната субсидия от 1 млрд. лв.: Собствениците на имоти ще плащат част от санирането с евтини кредити

0
1361

Санирането на жилищни сгради ще продължи и след изразходването на държавната субсидия от 1 млрд. лв. Новото обаче е, че финансирането няма да е 100%, съобщи БНТ. Идеята на регионалното министерство е собствениците на имоти да се включат със собствени средства, като ще могат да си помагат с евтини кредити.

„За вбъдеще очакваме развитие на националната програма и нейната дългосрочност. Създаване на финансови механизми, които да позволят включването на собствениците с дял за съфинансиране. Създаване на продукти на банковата система, които да позволяват собствениците да могат да теглят кредити при ниски лихвени проценти.“ Това каза Гергана Благиева, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

„Субсидията постепенно ще намалява, но нуждата от пари няма да намалява, напротив тя ще се увеличава. Това означава, че държавата трябва да въведе достатъчно инструменти, с които да насърчи собствениците да участват със свои средства“, каза арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор на Център за енергийна ефективност.

За периода от 2005 до 2015 година са санирани близо 250 сгради по два изпълнени проекта, свързани с енергийното обновяване на жилищния сектор. Към момента по най-голямата програма за енергийна ефективност ще бъдат обновени над 2000 сгради./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук