След публикация в ДЕЙЛИ ПРЕС! От Нова телевизия също недоумяват за новото лого на БНТ

0
25311
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес".

Дни след публикация на Информационна агенция „Дейли Прес“, в която ви показахме как шефът на Българска национална телевизия (БНТ), е пуснал конкурс за ново лого на медията много журналисти и читатели скочиха на медията. За това сигнализираха читатели на Агенция „Дейли Прес“.

Както „Дейли Прес“ съобщи първи още миналата седмица чутовен скандал се завихри в БНТ, научи тогава ексклузивно Информационна агенция „Дейли Прес“, а днес много наши колеги скочиха срещу БНТ заради лого.

Причина затова е обявеният миналата седмица конкурс за изработка на нови лога на медията, видя тогава репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Обществената телевизия смени логата си през 2008 г. когато БНТ стана БНТ1 на червен фон, показва справка на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Необяснимо е защо отново се пристъпва към смяна на графичния знак на медията и нейните четири канала. Прави впечатление, че този ищах да се сменя визията се превръща в тенденция на всеки нов шеф на обществената телевизия.

На пръв поглед няма нищо скандално в обявения конкурс, но само на пръв поглед. Ако зачетем обявата не виждаме да има награден фонд за авторите, което е недопустимо само по себе си.

Всеки труд си има цена. Но БНТ е свикнала да получава и изисква полагането на труд без да се отплаща.

Информационна агенция „Дейли Прес“, че от години професионалисти и имена в журналистиката и киното са на граждански договори и са принудени да работят по 8 часа и повече на ден и да са самоосигуряващи се, защото БНТ не иска да плаща данъци и да поеме реална отговорност към журналистите и служителите си. Та така и в този случай.

Но нека се опитаме да разнищим проблема. След смяната на логата, чиито визии БНТ ще получи даром ще се наложи ребрандиране на цялата медия – кубчета на микрофони, автомобили, знаци на медията, които присъстват на сградата и във фоайето на БНТ, клипбордове и пр. За всеки здравомислещ човек е ясно, че това ще изисква огромен финансов ресурс, който е напълно излишен в случая.

Не можем да определим колко точно ще струва това удоволствие на г-н Каменаров, но със сигурност ще е десетки хиляди лева. Кому е нужно това, г-н Каменаров? На кого му хрумна тази гениална идея за смяната на логата? И какво мислите, че ще се промени? Освен, че ще бъдат изхарчени едни пари и ще влязат едни комисионни в определени джобове. Но вашата „политика“ е такава – да вземете каквото можете от обществената телевизия.

В подкрепа на думите ни е и заменянето на вътрешна продукция с външна, което е доказано по-соленият вариант за една медия. Вие обаче отново избирате по-лошото. Всъщност то е лошо за зрителя, но не и за вас. Тези стъпки ще доведат до умножаване на благосъстоянието ви извън регламентираната ви заплата.

А иначе истината е,че колкото и да сменя опаковката си БНТ качеството на предаванията и на новините се сгромолясват с пълна сила.

Зрителската аудитория намалява с пълна сила. И един изчерпан формат като „Стани богат“ няма как да върне доверието и интереса в медията. Със съжаление мога да отбележим, че информационната емисия „По света и у нас“ от най-добрата в българския ефир някога се превърна в посредствен преглед на новините. Много от темите са представени едностранно, т.е. липсва обективност, а за отразяването на проблемите на хората се отделя твърде малко ефирно време. Доста безсмислени репортажи изяждат по 3-4 минути, а за безумните преки включвания няма да отварям дума.
Жеаланието за нови лога идва на фона на десетки хора, които останаха без работа след свалянето на новините и част от предаванията на БНТ2. И това се случи, защото те години наред работеха за обществената телевизия, лъгани, че ще получат трудов договор и с вечното оправдание, че няма щатове.

Да, но отпуснатите бройки все не достигаха, за да може медията да функционира в интерес на зрителите. И вместо тези десетки хиляди левове да отидат за чувствително повишаване на заплатите на служителите, разкриване на нови щатни места вие, г-н Каменаров ще ги хвърлите за ребрандиране, което пак казвам няма да доведе до никакви облаги за хората, работещи в обществената телевизия, нито ще привлече по-голям зрителски интерес.

От тук насетне думата имате Вие, г-н Каменаров. Направете си труда да отговорите на поставените въпроси и преосмислете идеята си за смяната на логата, както и не допускайте медията да бъде завладяна от външни продукции, които едва ли ще са в полза на зрителите и едва ли ще изпълнят изискванията, на които трябва да отговаря обществената телевизия.

Ето и каква обява пусна по-рано днес БНТ:

Българската национална телевизия обявява конкурс за създаването на основен графичен знак на обществената медия, както и на нови графични знаци на четирите й програми. Те трябва да бъдат оригинални и разпознаваеми, с възможност за разнообразни приложения, без ограничение в използваните шрифтове или цветови решения, поясняват от националната телевизия.

Основното лого на БНТ трябва да бъде съобразено с корпоративната идентичност на телевизията и да символизира обществената ѝ функция, нейните традиции и цели като национална институция и обективен източник на информация. Логата на четирите канала трябва да бъдат производни на основния графичен знак и да отразяват техните особености.

В конкурса могат да участват всички заинтересовани лица, без разлика от възраст, пол и социален статус. Няма ограничение и за броя предложения, представени от един участник. Условието е те да бъдат изпратени в PDF формат на e-mail: logo@bnt.bg или на адрес: Българска национална телевизия, ул. „Сан Стефано“ 29, София 1504, заедно с две имена на участника и адрес за обратна връзка.

Крайният срок за изпращане на предложенията е 5 юли 2018 година. Заданието за нов графичен знак на БНТ  е публикувано на официалния сайт на медията.

Българската национална телевизия си запазва правото да избере един или повече проекти, които в най-голяма степен съответстват на обществената ѝ функция и програмна насоченост.

Много журналисти скочиха за новото лого.

„Как ново лого“, пита се бивш оператор на БНТ.

Живко Константинов от „Нова телевизия“ също коментира: „Нали се сещаш как отново ще се изпират едни милиони“, сподели той в коментар.

„Да сменяш нещо, правено от на-добрия график в България …. И да искаш предложенията в ПДФ?!“, коментира друга читателка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук