След 2 години депутатите ще коват закони под стъклен купол

0
1211

От средата на 2018-та година се очаква Народното събрание да кове законите под стъклен купол. Това става ясно от обществената поръчка за изграждане на нова Пленарна зала на Парламента, който ще се мести в сградата на бившия Партиен дом. Документацията бе публикувана в края на миналата седмица, предаде БГНЕС.Преустройството на сегашната зала “Св. София” в бъдеща пленарна зала ще излезе на данъкоплатците 24 млн. лв., с ДДС. То трябва да завърши преди началото на Българското председателство на Европейския съюз, което ще е през втората половина на 2018-та година. 56 тона ще тежи стоманената конструкция на бъдещия стъклен купол на пленарната зала, става ясно още от публикуваната документация. Още 44 тона ще тежи специално изработената метална конструкция, върху която ще бъдат монтирани бъдещите депутатски банки. Любопитна подробност е, че броят на седалките ще е с 30-сет повече от общия брой народни представители, които се избират при гласуване за обикновено Народно събрание. Вместо 240 депутатски банки, монтирани ще бъдат 270 места. Отделно ще има места за президиум и официални ложи.

Новият дом на парламента ще има и конферентни зали, а осветлението ще е изцяло енергоспестяващо. Предвидено е изграждането и на специална система за видеозаснемане и телевизионно предаване на работата на парламента. От документацията става ясно, че процедурата по избор на изпълнител е ограничена. Това се налага и заради обстоятелството, че строителите ще боравят с информация, която е квалифицирана като “държавна тайна”.

Кандидатите трябва да имат достъп до класифицирана информация, минимум до ниво “поверително”. Кандидатите трябва да имат и обороти в размер на минимум 30 млн. лв. в областта на строителството през последните три години, както и да са изпълнявали сходни дейности през последните пет години. Изборът на изпълнител ще се базира на икономически най-изгодната оферта. А докато администрацията на парламента избира строител, който за две години ще получи 24 млн. лева за изграждането на нова пленарна зала на родните депутатите, през лятната ваканция на Народното събрание този август месец спешно ще бъде извършен ремонт на покрива на сградата на пл. “Народно събрание”. Ремонтът на покрива на парламента ще струва 150 000 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук