Службите: Нито война, нито бежанци. Премиерът обаче май все още им вярва

0
90

Умишлено са подвели депутатите, усъмни се Атанас Атанасов

 Петков вече иска от тях само оперативна информация, не и анализи

Българските специални служби са претърпели пълен провал в опита да прогнозират развитието на напрежението между Русия и Украйна в пълномащабна война. Въпреки това премиерът Кирил Петков като че ли продължава да им вярва и настоява да му предоставят оперативна информация. И

засега не възнамерява да поиска оставките

на шефовете на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване, както настояват коалиционните му партньори от “Демократична България”.

Неточните прогнози на българските специални служби бяха огласени в сряда от съпредседателя на ДБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Той цитира анализите, представени от службите пред депутатите на закрито заседание на парламента през януари.

Нашите прогнози са, че в краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт. (…)

Мащабна руска офанзива е нереалистична в следващите месеци. (…)

Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква.

Не споделяме оценката за мащабна бежанска вълна.

Тези изводи и прогнози за развитие на конфликта по времето, когато Русия вече бе струпала над 100 хил. войници в близост до Украйна, са чули депутатите от спецслужбите, цитира ген. Атанасов, който е зам.-председател на Народното събрание.

Преди 14 дни при избухването на войната в Украйна той поиска бързи смени на шефовете на службите, обвинявайки ги именно в предоставянето на погрешна информация и дори лъжи пред депутатите. В края на миналата седмица искането за смени в ръководството на специалните служби бе подкрепено и от другия съпредседател на ДБ Христо Иванов. Той обяви подозрения, че

българските служби са под силно руско влияние

Освен това всички началници са назначени от служебните правителства на Румен Радев и не работят добре със сегашното правителство, разясни Иванов.

Още първият служебен кабинет с премиер Стефан Янев смени шефовете на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване.

Във вторник президентът Румен Радев защити шефовете на служби.

“Неслучайно ръководителите на службите за сигурност са на мандатна длъжност. Нали не си представяте, че трябва всяка новодошла власт или всеки нов парламент да подменя службите за сигурност. Ако това се случва, означава тези служби да работят за властта, но не и за България. Особено в областта на корупцията. Това са мандатни длъжности, те се предлагат с решение на Министерския съвет, а указът се подписва от президента. И затова законодателят е предвидил това разделение на властите. То не е случайно”, отговори Радев на исканията на коалиционния партньор. И бе категоричен: “Оставки няма да искам”.

Мандатите на всички стари шефове на служби обаче бяха предсрочно прекратени от служебните правителства през лятото на 2021 г.

Информацията, подавана от специалните служби към правителството,

невинаги е коректна, обвини и вчера Атанас Атанасов.

“В тази ситуация е добре българските служби да действат координирано, но за да могат да бъдат вземани правилни решения на високо държавно ниво, е важно Министерският съвет и другите органи да получават надеждна информация от службите за сигурност”, посочи той и попита дали службите ни не ползват надеждни източници, или това, което са споделяли пред НС, е било подвеждащо.

За да се изясни истината и да последват промени в работата на разузнавателните агенции, от ДБ заявиха, че ще търсят отговори през парламентарния контрол.

“Вчера не знам по какъв повод Румен Радев заяви пълна подкрепа за службите. Може би защото сегашните шефове са негови назначения, но съгласно чл. 105, ал. 2 от конституцията МС е този, който осигурява обществения ред и сигурността на страната”, коментира Атанасов думите на президента от предишния ден.

Разказа още, че службите ни определяли като преувеличени изказванията на държавни ръководители преди месец, в които предупреждавали, че след зимните олимпийски игри Русия ще нападне Украйна.

 

Премиерът Кирил Петков засега също показва доверие към специалните служби. В сряда той свика Съвета по сигурност към МС, на който бяха поканени и шефовете на ДАНС Пламен Тончев, на ДАР Антоан Гечев и на военното разузнаване Венелин Венев. Участваха и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

След заседанието нито един от шефовете на служби не пожела да коментира обвиненията, отправени им от ген. Атанасов.

“Министър-председателят Кирил Петков от своя страна призова службите за сигурност да продължат да предоставят оперативна информация”, бе пък част от лаконичното съобщение на правителствената пресслужба.

В него не се споменава от спецслужбите да са искани анализи, въпреки че съветът е обсъждал възможните рискове заради войната в Украйна.

“Българските специални служби имат своята роля в НАТО и

набавят добра информация

Възможно е да има неточно интерпретиране на тази информация”, коментира темата и министърът на отбраната Драгомир Заков в интервю за БНТ снощи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук