Слънчев бряг източва язовир „Камчия“

0
1361

Курортът Слънчев бряг е вдигнал консумацията на вода десет пъти в сравнение с преди месец. Това води до значително по-голямо източване на ресурс от основния източник в региона – язовир „Камчия“, пише „Черноморски фар”.

 Курортът през лятото харчи толкова, колкото един голям град. Консумацията е по-висока дори и от областния център Бургас. Хотелите имат обем от над 400 хиляди легла, а като се добави и фактът, че в Несебър, Свети Влас и около Елените почиват над 100 хиляди туристи, разходът на вода става кошмарен. Допълнително натежават и големият брой заведения, които също консумират страховити количества ресурс.

 Отделно, почти всеки хотел има басейн, спа център, което изисква още вода и вода. Пикът е в началото на август, но през тази година консумацията е висока още в средата на юни. Язовир „Камчия“ обаче е напълно подготвен да задоволи нуждите на курорта и градчетата около него.

 В момента той е с пълен капацитет, въпреки рязко ускорения разход. „През тази пролет паднаха много дъждове. Водосборният басейн на язовира беше на пълен капацитет, което доведе до много висок дебит. Дори и в началото на юни „Камчия“ беше препълнен и се налагаха пускове. Едва сега, заради силно увеличената консумация, нивото му започна да спада, но вода има, и то много. Спокойно можем да кажем, че дори и да няма валежи, язовирът ще издържи и ще осигурява региона още година и половина. Язовир „Ясна поляна“ също е пълен и той ще може да захрани селищата по Южното Черноморие. Там през лятото консумацията също скача многократно, но разбира се, не може и да става дума с разходите, които се правят в Слънчев бряг“ – коментира говорителят на ВиК-Бургас инж. Димитър Гюров.

 Интересен факт е, че високата консумация води и до много сериозни приходи на самото дружество. Според приблизителни данни, само от един сезон по банковите сметки на фирмата влизат милиони. Това пък е точен пример, как туризмът има мултиплициращ ефект върху цялата икономика и оборотите в него имат положително въздействие върху целия бизнес в региона.

Според бургаски експерти, заради големия дебит в последните години, се налага мощно изпускане на воден ресурс. Това пък води до пропуснати ползи от страна на дружеството, а и неефективен харч на вода. Има вариант да се реализира проект за изграждане на нов естествен резервоар по пътя на водата, който да я съхранява, и при необходимост тя да се използва по предназначение.

 Това би било от голяма полза за земеделските производители, които през лятото имат нужда от много сериозен ресурс за напояване. Подобни примери има в Израел, където недостигът на вода е много сериозен проблем. Заради това там всеки кубически метър се използва максимално ефективно и по предназначение. В България има водни ресурси, но те се реализират с нисък процент на полезно действие./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук