Смартфонът причинява временна слепота

0
1329

Взирането в смартфона, докато лежим в леглото, може да отключи временна загуба на зрението, която лекарите бъркат за инсулт, предупреждават експерти.

Британски невролози съобщават за повишен брой случаи на пациенти, които посещават болничните заведения с оплаквания от спорадични проблеми със зрението в едното око, които продължава за около 15 минути. Това се посочва в доклад на британски невролози от лондонската болница Moorfields Eye Hospital.

Тези симптоми често се бъркат от лекарите за транзиторна исхемична атака, известна още като „мини-инсулт“. Това е предупреждение за предстоящ инсулт. Британски експерти поясняват, че тези симптоми много често са резултат от продължителното гледане на смартфона в леглото.

Мнозина лежат на една страна, като едното им око е скрито от възглавницата, а другото гледа екрана на телефона. Така, докато едното око се приспособява към тъмнината, другото е изложено на ярката светлина на смартфона. Невролозите допълват, че когато изключим смартфона и двете очи погледнат в тъмнината, това око, което е адаптирано към светлината, се възприема като „сляпо“. Обикновено отнема няколко минути, преди то да се приспособи, което е причина хората да смятат, че имат някакъв проблем.

Смартфоните вече се използват почти денонощно, а те са произведени да имат повишена яркост, която да компенсира затъмняването на околната среда и се улесни четенето. Това обаче има своето отражение върху здравето, освен че носи проблеми със съня.

В доклада на експертите се съобщава за два случая на пациенти, които са изпратени за сканиране на мозъка, на сърцето и с назначени кръвни изследвания. Резултатите от всички тях не откриват нищо притеснително и в крайна сметка се оказва, че виновникът е смартфонът./puls

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук