Соломон Паси: Срещата Тръмп-Ким можеше да е в София

0
5536

„Ако преди 11 години ЕС беше приел идеята на България да бъде по-активен в преговорите със Северна Корея, имаше голяма вероятност срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да е в София, а не в Сингапур.“ Това заяви пред bTV бившият министър на външните работи Соломон Паси във връзка си сторическата среща между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

По думите на Паси България е единствената европейска страна, която има реален принос за отношенията на Северна Корея с останалия свят. Според него през 2007 г. „успешната българска мисия доведе до доброволното срутване на кулата за охладителна вода на ядрената установка в Йонбьон и това беше наш успех, който за съжаление ЕС не припозна“.

Смятам, че ще бъде много положително за страната ни следващата среща между двамата лидери да е в София„, замечта се бившият министър.

Той коментира и целите на двамата лидери.

Целите на Тръмп били да бъде преизбран за президент през 2020 година и да получи Нобелова награда за мир. Според Паси е възможно двамата лидери да си поделят наградата.

„Общата цел на двамата е „аз ти давам всичко, ако ти ми дадеш всичко“, което в крайна сметка ще се случи“, посочи още той.

Ким имал три основни цели по отношение на политиката със САЩ. „Ким Чен-ун иска да се среща с Тръмп колкото се може по-често, по-възможност всеки месец. Дори изтече информация, че следващия месец планират среща в Пхенян. Втората цел на Ким е Северна Корея да подпише мирен договор със САЩ, а третата е Ким да остане пожизнен лидер на Северна Корея, което изглежда доста възможно“, обясни Паси.

Дипломатът коментира и скандала около срещата на Г-7, когато Тръмп отказа да подпише общата декларация. „Тръмп им каза, че има собствен дневен ред, но те му отговориха, че ще наложат тарифи за производства, които се правят в щати, които са подкрепили Тръмп на изборите, така че ще бъдат селекционирани“, обясни Паси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук