София въвежда стандарт за улично озеленяване

0
73

Столичната община ще въведе стандарт за улично озеленяване. Това е един от проектите, които кметът на София Йорданка Фандъкова представи на конференция за зелената трансформация на столицата, която се провежда под нейна егида и тази на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.  Форумът е организиран от Геолого-географския факултет и Националния център за пространствени изследвания и технологии към Софийския университет.

На него бяха представени проекти, по които общината работи съвместно с експерти от научните среди и столичните университети.

„Партньорството между общината и академичната и научна общност на града е пример за това как науката и висшето образование стават реална част от промяната на София в по-зелен, устойчив и по-ефективно адаптиращ се град в настоящото динамично време, в което се изправяме пред сериозни предизвикателства“, каза Фандъкова.

Заедно с научните среди вече са заснети т. нар. градски топлинни острови и вече се работи по мерките за намаляване на техните негативните ефекти чрез различни паркоустройствени решения. Започнало е заснемането и картотекирането на дървесната растителност и е разработен план за уличното озеленяване в София с препоръки за изграждане, поддържане и опазването му като елемент на зелената система.

Готови са първите 6 пилотни проекта, с които да се намали негативното влияние на топлинните острови чрез улично озеленяване по препоръки на Лесотехническия университет. Става дума за разделителни зелени ивици на бул. „Цветан Лазаров“, бул. „Андрей Ляпчев, бул. „Г. М. Димитров“, озеленяване на терен при бул. „Сливница“ и бул. „П. Владигеров“, както и дворовете на 20-о училище „Тодор Минков“ и Втора градска болница.

Работи се и по три пилотни проекта за зелени решения –  на бул. „България“, улично озеленяване по ул. „Обиколна“ в „Дружба“ и малка зелена градина с дървета на ул. „Искър“ при сградата на общинското направление по архитектура и градоустройство.

Столична община ще стартира и обособяване на климатични хъбове и екопарк чрез прилагане на паркоустройствени способи, базирани на анализи от научно-приложни разработки за подобряване микроклимата, чрез засаждане на подходящи дървесни и храстови видове, устойчиви на измененията в климата.

Фандъкова обяви и нова зелена инициатива, която общината стартира – конкурс „Еко етикет“ с няколко  категории – най-зелен университет и най-зелена търговска верига.

„Създаването на софийски еко етикет има за цел да насърчи използването на възобновяеми източници, рециклирането на отпадъците, иновациите в дизайна и др. Чрез номинирането и награждаването на най-добрите практики ще стимулираме както ефективното използване на ресурсите, така и отговорността на всеки от нас към средата, в която живеем“, обясни Фандъкова.

Тя добави, че „голяма част от нейните усилия в последните години са насочени към подобряване на качеството на атмосферния въздух в София“.

„Щастлива съм, че вече имаме първите трайни резултати, които показват, че се движим в правилна посока и усилията ни имат ефект. За трета поредна година – от 2019 до 2021 г. включително София изпълнява нормата за средногодишна концентрация от 40 микрограма за ФПЧ10. Остава да постигнем и другият показател, по който ЕК оценява градовете – брой дни с превишения в годината. За него тенденцията също е положителна, като през миналата година само на една от станциите е регистрирано превишение на нормата от 35 дни годишно. Тази година е ключова за напредъка по един от големите ни проекти за по-чист въздух – безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с екологични варианти. Досега подменихме старите отоплителни уреди на 2200 семейства. Имаме готовност тази година да направим това на още между 6000 и 7000 семейства. За съжаление, енергийната криза оказва влияние върху този проект и вече има семейства, които са се отказали, но разчитам както на колегите, така и на личната съпричастност на повечето хора, които се отказват от старите замърсяващи начини на отопление“, обясни Фандъкова.

В ход е и подготовката за въвеждане на първата в страната нискоемисионна зона за автомобили.

„Целта е още следващата зима, след 1 януари, през зимните месеци, в които има най-много дни със замърсяване на въздуха, да ограничим движението през центъра на най-замърсяващите автомобили“, каза още Фандъкова.

Тя напомни, че вече е започнало и засаждането на втората нова гора на София.

„Планът е да засадим 86 000 фиданки дъб на 136 дка край Негован. Първата нова гора на София край Суходол, която започнахме през 2018 г., вече е красива млада гора благодарението на труда на хиляди граждани на София. Ще се радвам, ако в засаждането на втората нова гора се включите и вие с вашите студенти“, каза Фандъкова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук