Социалистите атакуват АПК в Конституционния съд

0
3992
Снимка: Информационна агенция "Бгнес"

БСП ще атакува промените в Административно-процесуалния кодекс (АПК) в Конституционния съд. Заканата дойде от червения лидер Корнелия Нинова. Според нея се нарушавали основни човешки права с текстове.

След кратък, но остър дебат, депутатите преодоляха ветото на президента върху текстовете от Административно-процесуалния кодекс.

Това се случи и преди това в ресорната парламентарна комисия, въпреки че там обсъждането продължи с часова, тъй като в него се включиха изключително много неправителствени организации.

Припомняме, че промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли 2018 г. и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август 2018 г. Той оспори 16 разпоредби с основен аргумент, че с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право.

Срещу промените още по време на тяхното обсъждане се обявиха както от опозицията в парламента в лицето на БСП, така и от опозицията извън парламента – десните от „Демократична България“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук