Социологът Кънчо Стойчев: Плевнелиев работи срещу народа си като Хитлер

0
1535

Президентът следва антибългарска линия на поведение, което го прави уникален за демокрацията

БСП е единствената демократична партия в страната

Слави Трифонов е като Жорж Ганчев и Николай Бареков

– БСП отдавна е разделена на лагери. Възмож­но ли е изборът на Корнелия Нинова да разце­пи партията?

– Смятам, че Корнелия Нинова ще обедини не само БСП, но и много ши­роки леви кръгове, които през последните 10 годи­ни се оттеглиха от ляво­то поради разочарование. Хубаво е да се каже, че БСП е единствената де­мократична партия в стра­ната. Видяхме избори за председател с много кан­дидати и без предизвестен край. Когато една форма­ция успява да изрази вът­решния си живот по истин­ски демократичен начин, това е много добре за Бъл­гария. Означава, че тя ще се бори цялата страна да е устроена по този начин. Представете си само как­ви вътрешни избори може да има в ГЕРБ, ДПС и Ре­форматорския блок.

– В каква посока очак­вате да тръгне БСП с но­вия председател?

– В една много по-прагматична и опозиционно настроена посока. Най-важното е в близките ме­сеци Нинова да очертае ясна алтернатива на упра­влението на Бойко Борисов. Алтернатива, която да даде надежда на всички онези, които не поддържат ГЕРБ, а ние знаем, че това са мнозинството от българите. Все пак партията на Борисов има едва 1 милион гласа.Плевнелиев Ердоган

– На „Позитано“ се опасяват, че Нинова ще вкара БСП в съюз с АБВ.

– Предстоят президент­ски избори. Очаквам ле­вицата да излезе с единна кандидатура, което не оз­начава съюз и изчистване на различията между ле­вите партии. Не бива да считаме, че взаимодейст­вието по определени пун­ктове означава обединя­ване. Това е прагматично действие с цел промяна на страната и управлението. Само така левицата може да се противопостави на ГЕРБ.

– Наскоро се прове­де и конференция на ДПС. Каква заявка дава Ахмед Доган, посочвай­ки Мустафа Карадайъ за председател?

– Твърде малко време е минало, за да видим до каква степен Карадайъ ще бъде председател в истинския смисъл на ду­мата. Във всички случай обаче Доган се спира на човек, на когото има до­верие. Това показва, че макар и без да бъде офи­циално на първата линия на политическия живот в България, Доган ще ак­тивизира своето участие. Колкото до коалиционното поведение на ДПС от тук нататък, смятам, че опозиционността им ще се за­сили. Ако и БСП го напра­ви, се създава предпостав­ка за сериозна промяна в страната. Когато двете партии станат войнствена опозиция, управлението на Борисов ще си отиде. Ако се вър­нем назад във времето и се абстрахираме от случ­ката с Делян Пеевски, ще видим, че при БСП и ДПС са постигнати най-големите успехи за България от началото на прехода – членството в Европей­ския съюз и НАТО, про­мяната на икономическа­та среда, плоският данък… Това е истината, другото са предразсъдъци. Мисля, че след радикалните про­мени в БСП и ДПС ще ви­дим нова политическа сце­на в България, съставена от хора, които са

изяли доста сол и бой и са помъдрели. Това ще бъде за доброто на Бъл­гария.Слави Трифонов референдум

– Раздорът между тур­ския президент Ердоган и премиера Давутоглу ще се отрази ли на ДОСТ?

– Раздорът ще се отрази на цялостната позиция на Турция. Ердоган с всеки изминал ден се очертава като най-големия дикта­тор в Европа. Преди ня­колко дни беше прочете­на ефективна присъда на двама журналисти, защото са написали, че Турция снабдява с оръжия „Ис­лямска държава“. Нещо, което всички чуждестран­ни медии публикуваха. Де­мокрацията в южната ни съседка е изцяло потъпка­на. Дойде време Турция да избира дали ще продължи по този начин. Виждаме, че позицията на- герман­ските медии също се про­меня. От една много ком­промисна позиция с цел постигане на споразуме­ние за бежанците, вече за­белязваме засилваща се критика към Ердоган. Ми­сля, че до 1-2 години ще бъде свален от власт, защото той става заплаха не само за турския народ, но и за мира в света. Смяна­та на Ердоган ще промени и политиката спрямо Бъл­гария. Но докато това се случи, имперските амби­ции ще са налице. Ще има пълна намеса във вътреш­ните работи на страната, а основната маша за това ще са структури като тези на Местан. Знаем, че огро­мна част от изселническите организации се финан­сират от турското външно министерство, а пряко се ръководят от турското разузнаване

– Напоследък Бойко Борисов и Цветан Цве­танов се разминават в позициите си. Това може ли да разцепи ГЕРБ?

– ГЕРБ е партията на Бойко Борисов. Докато той е там, формацията ще е цяла и ще съществува. Отделни разминавания в позициите няма как да я разцепят.

– Цветанов може ли да изгори като Давутоглу?

– Не може. Първо, Цве­танов няма да събере та­кава смелост. Освен това той не би могъл да откъсне част от партията, въпреки че я контролира организа­ционно, защото електора­тът гласува за Борисов, а не за Цветанов.

– Покрай промените в Изборния кодекс на­прежението в управля­ващата коалиция се за­дълбочи. Вървим ли към предсрочни избори?

– Определено вървим към предсрочни избори. Въпросът е кога ще бъдат те – преди или след пре­зидентските. Смятам, че ще са в началото на но­вата година, защото Бо­рисов ще направи всякак­ви компромиси в името на това Плевнелиев да не съставя трети служебен кабинет. Колкото до самия Изборен кодекс, Патриотичният фронт зае принципна позиция. Про­мените не целят да бъ­дат ограничени правата на българите в чужбина. Идеята е да се спре намесата на Ердоган във вътрешните работи на страната. Народът ни трябва да бъде единен по този въпрос.

– Наложеното от прези­дента Плевнелиев вето върху промените в Из­борния кодекс подготов­ка за втори мандат ли е?

– Не вярвам. Просто пре­зидентът следва една антибългарска линия на по­ведение. В този смисъл той е уникален случай в историята на демокраци­ята. Но демокрацията е родила и Хитлер, и Плев­нелиев. Без пряко да ги сравнявам, първият е ра­ботил по военен начин срещу хората си, а вто­рият – по мирен.

– Какви са шансовете на Слави в политиката?

– Възможни, но ограничени. Гледали сме подобни явления. Спомняте си Жорж Ганчев и Николай Бареков. Евентуална формация на Слави Трифонов би влязла в парламента, но по никакъв начин няма да има определяща роля. Изобщо не съм убеден, че той иска да участва пряко в политиката. Трифонов има прекрасна професия, в която се изявява убедително, и по всяка вероятност ще продължи да реализира телевизионните си проекти.

Източник: в-к Галерия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук