Спасяването поединично – най-голямата заплаха за Европа (СНИМКИ)

0
5096

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – Хотел „Маринела“ 

На днешната международна конференция трябва да обсъдим участието на България в изграждащата се европейска отбрана в Постоянното структурно сътрудничество (ПЕСКО), както и в общия европейски фонд за отбрана.

Това заяви Йордан Божилов, президент на Софийския форум за сигурност на международната конференция, посветена на изграждането на новата европейска отбранителна идентичност, съобщи репортер на Информационна агенция „Дейли Прес““

Според Божилов Европа е изправена пред много вътрешни и външни рискове, за които трябва да се намери решение да не бъдат допуснати.

© Източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

„Всички европейски граждани искат повече сигурност от ЕС, но въпросът е дали тези рискове могат да бъдат катализатор за единението на Европа. Най-голямата заплаха за обединена Европа е ако се тръгне към търсене на собственото индивидуално спасение на отделните държави“, изтъкна той.

По думите му, този дебат е необходим, защото отделните държави или групи имат различни виждания за оценката и рисковете, но и затова как трябва да изглежда бъдещата европейска отбрана.

Като други основни въпроси, които ще се дискутират на днешния дебат, Божилов посочи, че специално внимание ще се отдели на НАТО в европейската отбрана, както и на ролята на САЩ и отношенията между ЕС и НАТО за трансатлантическата връзка.

На международната конференция присъстваха още шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, Найден Зеленогорски и др.

© Източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

Събитието се организира с подкрепата на Софийски форум за сигурност, Центърът за европейски изследвания „Вилфред Мартенс“, Фондация „Кoнрад Аденауер“ и Австрийският институт за европейски политики и политики за сигурност, чиято цел е да анализира рисковете и предизвикателствата пред европейската сигурност и да очертае възможностите за изграждане на европейска система за сигурност и отбрана.

© Източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук